Szukam i szukam i znaleźć nie mogę, a chodzi o lek (bez recepty) Solcoseryl maść - mega ważne - nigdzie w aptekach nie mogę namierzyć, w internetowych też a jest bardzo potrzebne. Czy ktoś z was wie gdzie w PL można to kupić? - z opcją wysyłkową
Jeśli chodzi o ten preparat, to jak poinformował producent, wszystkie produkty z serii Solcoseryl zostały na stałe wycofane z portfolio firmy i nie będą już dłużej dostępne na polskim rynku. Pasta pozostaje w sprzedaży wyłącznie do wyczerpania aktualnych zapasów.
Przetykałem pod zlewem, bo kret nie dał rady. Podlało mi kolano i ze spodniami odeszło mi skóry ok 11 cm kwadratowych. Użyłem maści nagietkowej, a z pół kilograma poszło, ale po miesiącu w miejscu skóry zaczęło ziarnować. Obecnie jest tylko widoczna ciut ciemniejsza plamka.
Czytając o solcoseryl - to ten kolagen cielęcy - fakt, regeneruje, ale czy nie lepszy nagietek lekarski? Opis tu: https://www.wapteka.pl/blog/artykul/nagietek-lekarski-wlasciwosci-i-dzialanie-ziolowego-naparu
Kupowałem maść nagietkową „farmina” bo nie plami na żółto. Od zapalenia spojówek, do owrzodzenia żylaków. Blizny pooperacyjne zanikają.
To jest potrzebne do leczenia wirusowego zapalenia jamy ustnej - jakiejś tam nadżerki - dentystka to zaleciła, dopiero po zwiedzeniu 10 aptek i przejrzeniu 100 aptek internetowych, postanowiłem Was o to zapytać, bo może wiecie gdzie to nabyć. Ale skoro bardzo trudno to dostać z opisanych powodów to czy to ma jakiś zamiennik ? Bo też szukałem i nie mogę znaleźć, musi się nadawać do użycia w jamie ustnej.
A te nadżerki to przypadkiem nie są spowodowane wirusem opryszczki (HSV-1)? Co do preparatu - musisz go poszukać po różnych aptekach, większość internetowych już nie sprzedaje, ale wiem że jest możliwy do znalezienia lokalnie.
W przypadku opryszczki pozostaje leczenie przyczynowe acyklowirem w postaci tabletek (najtańszy powinien być Hevipoint). Objawowo można stosować leki przeciwbólowe/przeciwgorączkowe (w przypadku gorączki), a nadżerki pędzlować, np. Aphtinem/Sacholem. Pozostaje jeszcze odpowiednie nawadnianie organizmu.
@Bogdan_G - maść nagietkowa swoim składem i postacią nie nadaje się do stosowania na błony śluzowe.
Dzięki, zobaczę czy to jakoś pomoże.
Edit znalazłem dzięki znajomościom aptekę która ma to jeszcze na stanie - jutro do nich zadzwonię i zapytam się czy wyślą mi to. Jak nie to jeszcze się tu odezwę i dokładniej opiszę problem na co to bo już zapomniałem, mam gdzieś zapisane na kartce, ale to dopiero po tym co mi powie jutro apteka.
Herbatka z nagietka 39 sztuk saszetek - parzy się dwie - trzy sztuki i takim mocnym naparem po ciut ostygnięciu - płucze się jamę ustną. Zajady - bezpośrednio maścią. Przy zapaleniu okostnej, to już robi się mocne wywary z nagietka. To naturalny antybiotyk, ale nie zostawia grzybicznych skutków, jak antybiotyki chemiczne.
Ja tam nie zabraniam palcu rozsmarować w nosie maść nagietkową, oczywiście tą z farmina. Miałem złamaną przegrodę i byle katarek, to trzeba radzić sobie. Nie zgodziłem się a operację nosa, bo to zawsze niesie szkody utraty części śluzówki nosa.
A na opryszczkę - myje się i wciera wywar nagietka.
Po to są nagietki w saszetkach, żeby pić herbatki nawet cztery razy dziennie. Owa! Przy zakaźnej grypie i wysokiej gorączce, trzeba pić też cztery razy dziennie, po kilka saszetek parzone. Najwyżej będzie trochę sranka na rzadko, no to wybije całą florę bakteryjną, ale na piąty dzień nie ma się już gorączki, ani grypy.
To jamy ustnej jest Solcoseryl (2,125mg+0,01g)/g | 5 g - jeszcze można znaleśc - szukaj na portalu - Kto ma lek
Jak nie znajdziesz to konsultacje lekarskie z lekarzem np. rodzinnym/internistą (u dzieci z pediatrą), tak by farmaceuty nie męczyć o receptę na np. 6 gram zamiennika lub ręcznie zrobionej substancji.
Opcjonalnie wróć do zakładu dentysty z reklamacją, że leku nie ma w promieniu 100 km i prosić o inny specyfik „kolagenowy”.
Gdzieś szukać może w porównywarkach cenowych typu Ceneo czy Skapiec. Jest szansa, że wskaże jakąś aptekę co ma ten lek. Również spróbuj dzwonić do aptek ze swojej okolicy pytając czy mają na stanie lub byliby w stanie zamówić dla Ciebie Solcoseryl maść @anon17266111
Do wyszukiwania najlepiej użyć gdziepolek albo ktomalek jak były linki powyżej. Możęsz też poprosić aby apteka ci zamówiła czy sprowadziła z magazynu
Problem nazwany został przez dentystkę w następujący sposób: nadżerka spowodowana przez wirusy - zalecony lek to Solcoseryl maść - obdzwoniłem już nie wiem ile aptek i znalazłem nie maść a żel, pomaga ale bardzo powoli, czy znacie jakieś zamienniki? Może być na receptę lub bez.
Co do wyszukiwarek to też szukałem za ich pomocą i nic. Każda apteka po za tą jedną w której znalazłem żel nie ma nawet w hurtowni
Bo apteki obecnie działają tak jak wiele innych firm handlowych. Mają tylko podręczny magazynek popularnych specyfików, a te mniej popularne sprowadzają na życzenie klienta właśnie z hurtowni. Dlatego jak jedna apteka nie może zrealizować to i pozostałe w okolicy także.
Z tego co widzę masz ten lek w formie żelu, żelu do oczu, maści oraz pasty. Gdzie pasta ma dodatkowo polidocanon.
Nie widać aby były jakieś zamienniki.
no trudno muszę korzystać z tego co mam
Dzięki za odpowiedzi
Mimo wszystko zalecony sposób leczenie to wciąż leczenie objawowe, a nie przyczynowe. Możesz zastosować acyklowir w formie tabletek (OTC) lub udać się do lekarza po receptę na większą dawkę.
Szybkiego powrotu do zdrowia!
acyklowir jest przeciw-wirusowy za to z opisu tego solcoserylu (wyciąg z krwi cieląt) odpowiada on za przyspieszenie gojenia ran
Idź do innej dentystki, która wie co przepisać pacjentowi.
Już dostała inny lek - tyle że musi go dłużej brać bo jest słabszy w działaniu ale i tak wyleczy problem - nie pamiętam co dostała ale już może np pić dobrze ciepłą zupę lub kawę. Wcześniej było to niezwykle bolesne.