Gdzie można kupić RAM do laptopów?

hi, zastanawiałem się czy mogę kupić do mojego sprzętu Acer 7552G(RAM DDR3) pamięc ram tylko że ddr5. Na allegro nie ma pamięci ddr5 do jakiegokolwiek laptopa. Czy można w ogóle kupić pamięć ddr5 do laptopa?

W internecie czytałem że moją kartę graficzną spowalniają pamięci ddr3 tylko szkoda że nie można nawet kupić szybszych pamieci z tego co widzę. Czy możliwa była by w ogołóe wymiana z ddr3 na ddr5?

pzddr

Skąd taki pomysł, że DDR5?

Nie stosuje się jeszcze pamięci RAM DDR5 jako pamięć operacyjna w laptopach i komputerach domowych.

Takie pamięci używane są tylko jako pamięci kart graficznych, jako pamięć operacyjna stosowana jest najwyżej pamięć DDR3.

Prawdopodobnie Twoja karta w laptopie ma swoją własną pamięć DDR5 i dodatkowo ma przydzieloną w razie potrzeby pamięć DDR3 z puli systemowej.

Nie. Jeśli już będą stosowane nie będą zamienne z wcześniejszymi typami, tak samo jak DDR3 nie jest zgodna z DDR/DDR2.

1. DDR to nie USB. Nie jest kompatybilne ani wstecz, ani do przodu.

2. W kontekście, który przytaczasz zapewne nie chodzi o pamięć RAM, ale o pamięć GRAM, czyli dedykowaną pamięć karty graficznej.

A ta GRAM to nie RAM? Ten Twój skrót oznacza po prostu graficzną pamięć RAM.

No tak, ale mam wrażenie, że polopolo1991 nie rozróżnia pamięci z płyty głównej od tej z karty graficznej, a nazwa GRAM (Graphic Random Access Memory) jasno mówi, że jest to pamięć tylko do dyspozycji karty graficznej.

nieee panowie bo chodzi o to że ja durny wyczytałem gdzieś w jakieś recenzji mojego laptopa coś takiego że “szkoda że producent zastosował pamięci ddr3 do tej karty graficznej które ją spowalniają” I ja durny sie napaliłem żeby kupić szybsze pamięci ale już wiem że to nie możliwe. Dzieki za odpowiedzi dla durniaa hhehehe pozdro