Gdzie są zainstalowane programy?


(Reksiul) #1

Witam.

Zainstalowalem sobie kilka dni temu pierwszego linuxa a wiec jestem zielony. Mam suse 10. Dzisiaj sciagnelem sobie i zainstalowalem bitdefendera i moje pytanie brzmi, gdzie on jest? Bo nie moge go znalezc, nie ma skrotu na pulpicie troche glebiej w meni kde tez go znalezc nie moge, ale w zainstalowanych programach jest. Nie wiem czy jest wlaczony cza nie a jak nie to nie wiem jak go odpalic. Gdzie go znajde?


Zmiana tematu na mówiący o problemie

Areh


(Dragonlnx) #2

Antyvirus pod Linuxa :x

spróbuj znaleźć go używając opcji szukaj

lub

spróbuj

wpisać w konsolę: bitdefender


(Centrumopowiastek) #3
whereis bitdefender

(Reksiul) #4

slyszalem ze antyvir w linuksie to nie koniecznosc ale… takie przyzwyczajenie z windy.

jeszcze jeden problem, chodzi o dzwiek.

za kazdym razem kiedy odpalem mp3 w amaroku dzwiek jest bardzo cicho nawet kiedy w odtwarzaczu wezme na fula. Wlaczylem mikser i tam kidy boire suwak PCM na maxa to glosnosc jest juz wystarczajaca ale wystarczy ze zmienie mp3 i suwak wraca na poprzednia pozycje. Z kazda zmiana piosenki musze zmieniac to ustawienie, jak to zapisac na stale?

zrzutekranu24jv.th.jpg


(Centrumopowiastek) #5

Konfiguruj za pomocą alsamiksera.

alsamixer

Jak pozmieniasz, to:


(Reksiul) #6

pozmienialem alsactl store i… bash: alsactl: command not found


(Centrumopowiastek) #7

Ale zmienia Ci się głośność po zmianie utworu, gdy wyregulujesz alsamikserem?


(Reksiul) #8

tak, wraca do poprzednich ustawien.

Złączono Posta : 19.11.2005 (Sob) 17:45

jeszcze jakies inne pomysly?


(Dragonlnx) #9

A nie masz gdzieś w Mikserze ‘Zapisz ustawienia’ ?


(Centrumopowiastek) #10

A jak z odtwarzaniem w innych plejerach?

Prześlij screena zakładki “Moduł” z opcjach amaroKa.


(Reksiul) #11

a wiec w mikserze zapisz ustawienia nie ma a jesli chodzi o screena to przesle jutro bo teraz jestem na windzie i juz mi sie nie chce.

Złączono Posta : 20.11.2005 (Nie) 10:10

Jesli chodzi o inne plelejery, to samo.

Nie mam w opcjach amaroka zakladki ‘modul’ mam konfiguracje ale tam nic nie znalazlem.