Witam. Od razu przepraszam za bałagan wypowiedzi, mam gorącą głowę Czytałem ostatnio same złe rzeczy o gotowcach z allegro - że są wadliwe, za drogie jak na parametry, mają niemarkową pamięć (wiesza się) lub zasilacz (cała mobo płonie i ciągnie za sobą polskie złote). Czytałem równiez że najlepiej złożyć komputer samodzielnie lub w serwisie. I tu moje pytanie - czy w Koszalinie lub okolicach jest miejsce, gdzie moge kupić wszystkie podzespoły w dobrej cenie i pasujące do siebie tak, abym mógł wycisnąć z nowego pieca jak najwięcej? Planuję kupić jakąś dobrą grafikę ATI albo Nvidia GeForce, 2-4rdzeniowy procek Intela o przyzwoitej częstotliwości i małej awaryjności, około 4GB RAM goodram, kingston lub innej dobrej firmy, jakąś dobrą płytę główną epoxa albo lepszą, wszystkie napędy i dyski twarde (minimum 120GB) oraz nową obudowę i złożyć to w owym miejscu za free albo za drobną opłatą, mogę liczyć na to w tych okolicach ‘geograficznych’? Mam zamiar jakoś na początku wakacji kupić PC z w/w sprzętem i wydać nań 2000-2200 złotych. A może jakiś sklep internetowy, czy złożą mi tam komputer i wyślą jeśli zamówię odpowiednie sprzęty?
edit. peceta mam zamiar używać głównie do gier i szperania po necie (youtube, jakieś gry online) więc podzespoły muszą znosić długotrwałe korzystanie z takich multimediów. Myślę że za te pieniądze zagram na max w Wiedźmina, Wiedźmina 2 AOK, Gothic 3, Arcania AGT, GTA 4, Mass Effect, NFS Pro Street, Battlefield BC2, Assassins Creed 1 i 2 oraz obejrzę filmy na youtube w rozdzielczości HD (1080p) a także lepsze jakościowo filmy na megavideo bez zacinania. Mylę się? Jakie parametry miałby składak w podanej przeze mnie cenie?
edit ;D zastanawia mnie, dlaczego na tym forum zawsze na moje pytania są 2-3 odpowiedzi i nic więcej xD a w innych tematach mnóstwo xD
Zestawy są równe ,są pewne szczegóły ,niedopatrzenia,jak u kaczorniaxa nagrywarka pod ATA i dysk z serii F1,pamięci 1333 choć 10 zł więcej i masz 1600,a u mati75 ceny części z przed dwóch tygodni.
Mała róźnica jest ale jest,bo teraz te pamięci są droższe o 10 zł,a dysk tańszy o 6 zł,a co z pozostałymi cenami nie wiem,dochodzenia nie prowadze,ale lepiej by podawać aktualne ceny by nie było później zaskoczenia.
Czyli Internet. Cóż, nawet lepiej. Wolałbym jednak zamiast gotowych zestawów konkretne porady - takiego proca łącz z takim zasilaczem a takich mobo nie kupuj do grafiki, która powinna być taka albo taka xD
Przecież to nie są gotowe zestawy ,tylko dobrane części,ale skoro chcesz porady :
Procesory :
Phenom II X4 -ciekawa cena,dobre OC ,dobry stosunek ceny do wydajności ,warto brać phenom X4 955 albo 945.
Icore 5 bardzo dobre procesory,warte swej ceny ,lepsze są od Phenom II X4 ,ale suma sumarum kupienie i5 + dobra płyta czasem wychodzi dość dużo.
Płyty:Najlepiej od Asusa albo Gigabyte ewentualnie coś z As Rock.
Karty graficzne:kwestia ceny,ale najlepiej brać Radeony,zdominowały rynek i w każdym przedziale cenowym oferują lepszą karte,z Geforce opłaca się tylko GTS 250 I GTX 260 ,reszta nie warta swej ceny
Pamięci: Tylko od firm:Goodram,Patriot,OCZ,Corsair.G.Skill.
Dysk
Albo Samsung F1 lub F3 albo coś WD (seria Cavair i Green jest dobra).
Zasilacze
Tu wybór jest duży ale najlepiej rozglądać się w :Tagan,Corsair,Bequiet! ,OCZ,Antec.