Geary i Kontakty Gnome

Dlaczego majac w Ubuntu 18.04 to wydanie główne z Gnome aplikację kontakty Gnome i bierze on z konta Googlowego te kontakty (konto ustawione i połaczone przez ustawienia Ubuntu) to Geary nie widzi tych kontaktów, żeby np chcac wysłąć e-mail do kogoś z listy kontaktów Google wpisac pierwszą literę i wyświetlił kontakty z mailem?

Może to coś zasugeruje: https://elementaryos.stackexchange.com/questions/1624/can-i-manage-my-contacts-from-inside-geary

Dzieki, ale z anglika jestem słąby. Myslałem, że ktos tu to rozpracował i po polsku coś pomoze, ale jak widać takie rzeczy porzadnie działają tylko w Windows 10 bez nadzwyczajnych kombinacji.

Napisano tam mniej więcej, że Geary nie ma interfejsu do zarządzania kontaktami, ale gromadzi kontakty w celu automatycznej kompletacji przy wpisywaniu. A obsługa kontaktów z poziomu Geary nie została w nim jeszcze zaimplementowana. Wpis jest z 2015 roku, nie wiem czy coś od tamtej pory się zmieniło. Z Twojego pytania wnioskuję, że nic.

Dzieki serdeczne :slight_smile:

Tylko jak wejdę w kontakty Gnome, wybiorę kontakt z Google z e-mailem i klikne na ten e-mail to otwiera domyslnie ustawionego w Ubuntu Geary. Myślałem, że da się to jakoś ustawić, żeby Geary nie szukał kontaktów u sibue co zapisał tylko własnie z Kontakty Gnome :slight_smile:

A to już dobrze by było, żeby się wypowiedział ktoś, kto na co dzień korzysta z tego :wink: