Witam, czytałem sporo o 3d Vision i dość mnie to zaciekawiło. Mam takie pytanie: jak tanio to przetestować? Czy sterowniki i jakieś okulary do 3d wystarczą czy też musi być to sprzęt NVIDII?
Ps. Mam Core2Duo CPU E7500, GF9800 GT, 4gb ram, FLATRONa W1942S oraz XP.
Na chwilę obecną technologia 3D Vision jest raczej dla zamożniejszej części społeczeństwa w tym kraju.
Do uruchomienia całej usługi są potrzebne:
specjalne okulary nVidia z nadajnikiem 3D Vision (~700zł)
monitor z odświeżaniem ekranu na poziomie 120Hz (~1300zł)
bardzo wydajny komputer z kartą grafiki nVidia (~4000zł)
Dlaczego tak drogi komputer? Do uzyskania efektu 3D, jaki generuje technologia 3D Vision potrzebne są 2 sygnały wyjściowe z karty graficznej (2 wykorzystane złącza DVI). Każdy z sygnałów to tak jakby np. normalnie uruchomiona gra. A więc jeżeli dana gra działa nam w np. 60 FPS, to w teorii z aktywnym 3D Vision będzie działać w 30 FPS, czyli ilość klatek na sekundę - im więcej, tym płynniej. A więc do uzyskania płynnego obrazu na monitorze z rozdzielczością np. 1680x1050 potrzebna jest minimum karta pokroju GeForce GTX 295, ~1400zł (swoją drogą, obecnie najwydajniejsza tego producenta). Na zachodzie sprzęt komputerowy jest tańszy (ale nie dla nas i tak), ponieważ Euro jest droższe od złotówki i na ich poziomie życia wydatek np. 400 Euro na grafikę nie jest tak odczuwalny po portfelu, tym bardziej że 2000 Euro miesięcznie to płaca poniżej przeciętnej w strefach krajów waluty Euro. U nas niestety na taki sprzęt trzeba wydać czasami całą miesięczną wypłatę, nie biorąc pod uwagę opłat egzystencjonalnych.
Technologia, z której korzysta 3D Vision to polaryzacja, najbliższym miejscem, w którym możemy sobie doświadczyć takiego efektu, jest kino.
Jeżeli jesteś zainteresowany technologią 3D w warunkach domowych, to polecam sprawdzić efekt uzyskiwany za pomocą rozszczepienia kolorów, tzw. anaglify. Do tego potrzebne są specjalne, z reguły papierowe okulary z 2 soczewkami różnego koloru - najczęściej czerwone + niebieskie lub czerwone + cyjankowe. Koszt takich okularów to ~1.50zł (!) za sztukę i już za takie grosze można doświadczyć efektów 3D w najprostszej postaci. Jedynym minusem są przekłamania kolorów - z powodu ich rozszczepienia obraz dzieli się na 2 kolory główne, odpowiadające soczewkom w okularach. nVidia w swoich sterownikach udostępniła możliwość uruchamiania gier w takim systemie obrazu, bez zbędnych kosztów - usługa ta nazywa się 3D Discover. Nakładanie obrazu jest emulowane i nie potrzebuje 2 sygnałów (podczepiania 2 kabli pod monitor). Niestety to także wymaga pewnych zasobów mocy karty graficznej - na 9800GT można testować to jako ciekawostkę z nie więcej jak 10 fps w każdej grze. Ważne dla technologii 3D jest to, aby obraz był zawsze wyświetlany w rozdzielczości natywnej dla danego monitora (czyt. największej możliwej) i o ile jest taka możliwość, z włączonym antyaliasingiem (wygładzaniem krawędzi) - poprawia to znacznie wyrazistość obrazu i końcowy uzyskiwany efekt.