GeForce 3D Vision w praktyce

Witam, czytałem sporo o 3d Vision i dość mnie to zaciekawiło. Mam takie pytanie: jak tanio to przetestować? Czy sterowniki i jakieś okulary do 3d wystarczą czy też musi być to sprzęt NVIDII? :smiley:

Ps. Mam Core2Duo CPU E7500, GF9800 GT, 4gb ram, FLATRONa W1942S oraz XP.

3D Vision działa WYŁĄCZNIE w powiązaniu z kartami Nvidii. Skoro czytałeś sporo, jak sam piszesz, to nie bardzo rozumiem tych pytań

Naprawdę sporo o tym czytałeś?

No to mam przecież kartę graficzną NV :smiley:

Dokładnie, ale chyba brakuje Ci jeszcze pozostałych elementów zestawu

http://www.nvidia.pl/object/GeForce_3D_ … aq_pl.html

Na chwilę obecną technologia 3D Vision jest raczej dla zamożniejszej części społeczeństwa w tym kraju.

Do uruchomienia całej usługi są potrzebne:

• specjalne okulary nVidia z nadajnikiem 3D Vision (~700zł)

• monitor z odświeżaniem ekranu na poziomie 120Hz (~1300zł)

• bardzo wydajny komputer z kartą grafiki nVidia (~4000zł)

Dlaczego tak drogi komputer? Do uzyskania efektu 3D, jaki generuje technologia 3D Vision potrzebne są 2 sygnały wyjściowe z karty graficznej (2 wykorzystane złącza DVI). Każdy z sygnałów to tak jakby np. normalnie uruchomiona gra. A więc jeżeli dana gra działa nam w np. 60 FPS, to w teorii z aktywnym 3D Vision będzie działać w 30 FPS, czyli ilość klatek na sekundę - im więcej, tym płynniej. A więc do uzyskania płynnego obrazu na monitorze z rozdzielczością np. 1680x1050 potrzebna jest minimum karta pokroju GeForce GTX 295, ~1400zł (swoją drogą, obecnie najwydajniejsza tego producenta). Na zachodzie sprzęt komputerowy jest tańszy (ale nie dla nas i tak), ponieważ Euro jest droższe od złotówki i na ich poziomie życia wydatek np. 400 Euro na grafikę nie jest tak odczuwalny po portfelu, tym bardziej że 2000 Euro miesięcznie to płaca poniżej przeciętnej w strefach krajów waluty Euro. U nas niestety na taki sprzęt trzeba wydać czasami całą miesięczną wypłatę, nie biorąc pod uwagę opłat egzystencjonalnych.

Technologia, z której korzysta 3D Vision to polaryzacja, najbliższym miejscem, w którym możemy sobie doświadczyć takiego efektu, jest kino.

Jeżeli jesteś zainteresowany technologią 3D w warunkach domowych, to polecam sprawdzić efekt uzyskiwany za pomocą rozszczepienia kolorów, tzw. anaglify. Do tego potrzebne są specjalne, z reguły papierowe okulary z 2 soczewkami różnego koloru - najczęściej czerwone + niebieskie lub czerwone + cyjankowe. Koszt takich okularów to ~1.50zł (!) za sztukę i już za takie grosze można doświadczyć efektów 3D w najprostszej postaci. Jedynym minusem są przekłamania kolorów - z powodu ich rozszczepienia obraz dzieli się na 2 kolory główne, odpowiadające soczewkom w okularach. nVidia w swoich sterownikach udostępniła możliwość uruchamiania gier w takim systemie obrazu, bez zbędnych kosztów - usługa ta nazywa się 3D Discover. Nakładanie obrazu jest emulowane i nie potrzebuje 2 sygnałów (podczepiania 2 kabli pod monitor). Niestety to także wymaga pewnych zasobów mocy karty graficznej - na 9800GT można testować to jako ciekawostkę z nie więcej jak 10 fps w każdej grze. Ważne dla technologii 3D jest to, aby obraz był zawsze wyświetlany w rozdzielczości natywnej dla danego monitora (czyt. największej możliwej) i o ile jest taka możliwość, z włączonym antyaliasingiem (wygładzaniem krawędzi) - poprawia to znacznie wyrazistość obrazu i końcowy uzyskiwany efekt.

:wink:

Dziękuje za info :smiley: Troszkę mnie to zawiodło ale cóż… A jak uruchomić 3D Discover?