GeForce 4mmx 64 a płyta główna


(system) #1

Witam mam takiego problema bo nie wiem czy cossieda z tym zrobić. Mamy płyte główna dośc starą:

VIA Apollo Pro-Plus 133A

(VT82C694X and VT82C686A) with AGP solution

1x 64bit AGP slot. Supports AGP 4X mode

AGP 2X/4X expansion slot

Na Intel socket 370 PPGA Celeron i FCPGA PIII max do 933MHz

Dostałem teraz w podare jak w temacie GeForce 4mmx 64 with AGP 8x i własnie w tym tkwi problem że jest na AGP 8x. Chciałem sie dowiedzieć czy da siecoś zrobić żeby ta karta poszła na kompie i żeby dało sie z niej korzystać. Jak np włączam gierke to albo sie robią jakieś załamania obrazu albo się zacina obraz :? Wersja stera do karty 56,72 Da sie coś z tym zrobić (rzecz jasna bez takich odp jak wymienić płyte bo tyle to wiem) pozdro i z góry dzięki za pomoc


(McDracullo) #2

Tu AGP nie ma nic do rzeczy. 8x i 4x - wszytsko ze sobą współpreacuje.

Wszytsko pójdzie na Twoim kompie, ewentualnie troche mniejsza wydajność bedzie.


(JNJN) #3

To nie wina AGP,jak płyta ma AGP x4, to z kartami AGP x 8 raczej nie ma problemu.

Karta napewno sprawna.

Zrób tak:

  • wyczyść kompa ze sterów

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=35104

  • wgraj stery do płyty

http://www.cdrinfo.pl/software/stronaid ... 1301210608

jak wyskoczy przy instalacji AGP tryb turbo zmień na normal i instaluj - zwróć na to uwagę.

  • stosuj ster 56.72

  • po wszystkim z uruchom komenda dxdiag i zrób testy.


(system) #4

no ale coś nie bardzo chce iść :? tak jak już wspominałem robią sie jakieś dziwne załamania w grafice w grze albo sie okropnie zacina ze nic nie idzie zrobic i tak co chwila...

dxdiag wszystko wyglada i przedstawia sie ok. Nie ma pojęcia o co w tym smiga :?


(JNJN) #5

Czytałeś co pisałem,dodatkowo jak tam zasilacz.


(system) #6

własnie się zagłębiłem w to co podałeś z góry dzięki zaraz to sprawdze i powiem czy cos sie zmienio.

A co do zasilacza to ATX 350V jeśli o to pytałeś, stan nienajgorszy :slight_smile: mam go gdzie ś od max 1,5 roku bo wczesniejszy sie zjarał :?

Nic z tego wywaliłem stery tak jak trza wgrałem stery od głównej i od grafy te 56.72 i jest ak samo jak było. Włączam gierke (GTA vice city) zrobie krok i zwiecha :? chwile sie poruchy i dalej to samo... a na Geforce2mmx 32 smiga git tylko czasem przytnie ale to od wymogów sprzetu :frowning: zwała


(McDracullo) #7

Chyba 350W (wat). Ale jest to jakiś noname megabjt czy dobry zasilacz firmowy?


(system) #8

tak 350W sorki za gafe, ale szczerze mówiąc nie wiem czy znany czy nie jakiś: L&C LC-B350ATX :?

Możliwe żae już mam po części przyczyne tego, aczkolwiek zapodałem mu dodatkowe chłodzenie i jak na razie pomogło w tym stopniu ze juz sie nie zwiesza, ale występuja jeszcze załamania grafy. Ale to pewnie juz będize wina słabej płytki.

Wszelkie sugestie nadal mile widziane. Pozdro