Mam takie małe pytanie.Czy warto podkręcac tą kartę graficzną (w temacie)?Może czas ją wymienić na inną ? Nie chcę dużo dopłacać bo już gry komputerowe nie kręca mnie tak bardzo jak kiedyś więc może i nawet 8500GE starczy.
Jeszcze jedno dodatkowe pytanie mam Skoro mam C2D E4300 to może lepiej podkręcic procesor a kartę graficzną zostawić tak jak jest ?
No ale mowie właśnie że nie gram już tak jak kiedyś.Czasem jedynie w NBA,FIFA lub EURO 08.A do tego ta grafika starczy.Nawet Crysis na średnich dawał rade a CoD3 wszystko na max.więc aż tak źle nie jest.Myślę bardziej o podkręceniu procesora ale nie wiem niestety co i jak …
Podkręcić zawsze warto, jeżeli ma sie ku temu dobry zasilacz.
No ale mowie właśnie że nie gram już tak jak kiedyś.Czasem jedynie w NBA,FIFA lub EURO 08.A do tego ta grafika starczy.Nawet Crysis na średnich dawał rade a CoD3 wszystko na max.więc aż tak źle nie jest.Myślę bardziej o podkręceniu procesora ale nie wiem niestety co i jak …
Sam sobie odpowiedziałeś, przy tym jak już kupować to kartę z serii 8800GS/9600GSO za 350 zł na tej karcie można powiedzieć że Crysis czy Assasin Creed dobrze chodzi.
Po za tym podkręcanie procesora a podkręcanie karty graficznej to dwie różne rzeczy i czemu innemu służą, choć oczywiście podkręcenie obydwojga daje lepszą wydajność w grach.
Bo ta 8500GE to jest już fabrycznie podkręcona(tak pisało na pudełku Galaxy Edition).A poza tematem to podkręcenie E4300(słyszałem że można nawet do 3Ghz)ma sens ? Warto to robić ? Czy można więcej popsuć niż mieć korzysci ?
Do OC trzeba mieć przede wszystkim dobry zasilacz później dobrą płytę główną , pamięci Ram no i dobry egzemplarz procesora.
Tak, 4300 można podkręcić nawet do 3Ghz i warto, na tym forum było dużo tematów jak to zrobić zasada ta sama jak przy procesorach Intela 2160 czy 8400. Jak się robi to z głową to nic nie zepsujesz
Ok dzięki KabutO Płytę główną mam Gigabyte …coś tam P965 DS3 - RAMy Kingstony 667 - zasilacz taki sobie - myślisz że warto brać się za podkręcanie ? Nie do 3ghz ale chociaz 2,5
Jaki masz dokładnie zasilacz? Nie ma czegoś takiego jak “taki sobie” Odkręć odbudowę i podaj nam firmę, model i moc. Płytka dobra do O/C, myślę, że jeśli pamięci i zasiłka nie będą ograniczać procka to powinien spokojnie dojść do 3Ghz, a karta przy mocnym O/C będzie w stanie dorównać lub zbliżyć się wydajnością do 8600GT.
ja bym sobie dał spokuj z podkręcaniem tej karty wydajność na poziomie 7300GT tego układu + wsparcie dla dx10 to nie wystarczy by uzyskać jako taką wydajność zwłaszcza w nowszych grach jak piszą przedmówcy wymiana na 8800gs/gt/gts lub 9600gt w zależności od posiadanego budżetu. jeśli chodzi o OC procka to jak najbardziej aczkolwiek wąskim gardłem będzie za pewne niskie taktowanie pamięci choć tutaj może przyjść z pomocą wyższe napięcie na nich i timingi…
z jednej strony tak, z drugiej zaś w przypadku tanich rozwiązań istnieje większe ryzyko uszkodzenia podkręcanego sprzętu (mam tu na myśli tego 8500GE).
Przepraszam ale byłem poza domem Zasilacz ProComp 450W - straszne badziewie wiem,ale w grudniu jak składałem komputer to nie miałem zasilacza i kupiłem jakiś pierwszy lepszy(tani).Teraz chcę zasilacz wymienić ale też nie chcę dużo płacić bo tak jak mówiłem…komputer nie służy mi do grania(aż tak bardzo)ani nie jest włączony 20 godzin na dobe
A na tym moim badziewiarskim zasilaczu cokolwiek mogę podkręcic ? Temp procesora gdyby coś to 28C.Karta graficzna 44.
Zeby nie zakladac nowego tematu to spytam jeszcze w tym.
Chodzi o podkrecenie procesora E4300.
Podkrecilem do 2,4 Ghz - ustawilem szyne FSB na 266 i pamieci sa na 667 dalej - zapisuje ustawienia i komputer sie wylacza.Wlaczam go,swieci sie ale monitor gasnie wiec znowu wylaczam.I tak kilka razu az w koncu zaskoczyl i poszedl na 2,4 Ghz - temp.w Windowsie w spoczynku 36-38 - duża ? Czy w normie ? To ważne dla mnie pytanie a wy się pewnie znacie lepiej
Ale czemu mam takie problemy…? tak samo przy restarcie…robie restart a komputer sie wylacza dopiero po kilku wlaczeniach komputer reaguje a ustawienia juz sa znow domyslne (czyli 1,8 a nie 2,4).
Wina zasilacza ? Jaki zasilacz polecicie - tani a dobry ? Przepraszam ze nie w tym temacie i przepraszam za ta ilosc pyan.