GeForce 8500GT NIEBIESKIE PASY I MAX ROZDZIELCZOŚĆ 1600X1200


(Wuneee) #1

Witam, dzisiaj znalazłem w szafie NAVIDIA GeForce 8500GT i dlatego że nie mam żadnej karty postanowiłem ją podłączyć, na ekranie są niebieskie pasy, a max rozdzielczość to 1600x1200, karta jest popsuta czy to wina czegoś innego. System automatycznie znalazł w sieci i zainstalował sterowniki do "NAVIDIA" kiedy klikam żeby pokazało mi panel sterowania NAVIDIA wyskakuje że żadne urządzenie NAVIDIA nie jest podłączone.

Zasilacz 400w (z czarnej listy)

Procesor: AMD Athlon II X2 250 3.00 GHz

Ramy: 4 GB 1333

Monitor: LG Flatron M2780D

Windows 7 32-bit

Z góry dzięki za pomoc ! :wink:


(Rradek22) #2

Przywróć BIOS do ustawień fabrycznych lub go zresetuj

Wrzuć ponownie sterowniki od chipsetu

A później ściągnij ze strony NVIDII najnowsze stery pod grafikę i zainstaluj, może to pomóc

Zasilacz noname 400W bez problemu pociągnie tą kartę

Miałem kieeeeedyś tą kartę i mi się zepsuła, ale objawy były zupełnie inne, w ogóle komp nie startował, a jak już wystartował to były całkowite artefakty

ps. jeżeli wcześniej miałeś kartę od AMD to musisz bezwzględnie usunąć po niej sterowniki


(Bear2493) #3

Jak sa pasy albo artefakty to karta jest padnieta?


(Agatonster) #4

wuneee ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(Wuneee) #5

Usunąłem sterowniki AMD nawet z rejestru (kilka wpisów zostało bo wyskakiwało że usunięcie jest nie możliwe) Zresetowałem bios, pobrałem najnowsze sterowniki i klapa :frowning:

Może jak bym całkiem usuną te sterowniki AMD to by działała, ale niestety nie wiem jak to zrobić.


(Rradek22) #6

W trybie awaryjnym spróbuj usunąć to co zostało

Dodatkowo użyj Ccleaner czyszcząc rejestr i śmieci z systemu

Poza tym daj screena z tymi niebieskimi pasami, pokaż jak Ci wyświetla pulpit

Może to są artefakty spowodowane uszkodzeniem karty lub przegrzewaniem... karta jakie ma chłodzenie? Z wiatraczkiem czy bez?


(Wuneee) #7

Niestety jak robię screena to potem na zdj. tego nie widać ;/ (są to dosyć cienkie pasy o kolorze niebieskim (jasny). Bez wiatraczka. Podczas pracy dosyć mocno się grzeję (ale radiator chyba ma się grzać). Niestety nawet w trybie awaryjnym nie da się usunąć tych pozostałości. Wydaje mi się że karta jest padnięta ponieważ podpiąłem jakiegoś starego radeona i wszystko działa bez problemów. Wydaje mi się że jeżeli wcześniej żadna karta graficzna nie była podłączana do komputera to powinna działać bez problemów, ale nie znam się, tylko tak przypuszczam.