Witam. Poszedłem do sklepu z częściami do komputerów i dali mi cennik ( ceny różnych części. Patrze a tu geforce 8500GT 512MB (128BIT)kosztuje317zł a geforce 8600gt 512MB (128BIT) kosztuje 549zł. Czemu jest taka różnica w cenie skoro maja takie same parametry.
PS.
Czy np. Gothic 3 ,FEAR Bede mi dzialaly na max. detalach
Mam:
Gigabyte GA-965P-DS3 DDR2/SATA/PCI-E/AUDIO…
Procesor Intel CORE 2 Dup E4500 2,2GHz
2048 MB DDR-2 PC 667 (CNT5L)
I teraz kupuje karte ale nie wiem czy kupic gt8500 czy 8600gt wiec jakbyscie mogli to mi troche pomużcie. Mi chodzi o to zeby owsze gry mi działały na max. Z góry dzieki i pozdro
A po za tym 549 zł. za 8600 to jakaś pomyłka. Po pierwsze karcie nie potrzebne jest 512 MB, ponieważ tego nie wykorzysta. Po drugie Palit 8600, 256 MB jest poniżej 400 zł. i tego powinieneś kupić.
Fear może zależy, jeszcze w jakiej rozdzielczości, Gothic tak samo z tym, że gra ma skopany pod względem wydajności silnik gry i dlatego jest bardziej wymagającą aplikacją.
8500GT a 8600GT to dwa różne oznaczenia dwóch różnych procesorów graficznych i dzieli je przepaść wydajnościowa. A cha i nie daj się nabrać na te 512MB kup kartę 8600GT z 256MB Palit (Sonic fabrycznie podkręcona).
Spalić, trwale uszkodzić, jak będziesz kręcił z umiarem na markowym zasilaczu (podaj jaki masz) to nic nie powinno się stać, i skutkiem o/c będzie dodatkowa moc.
spokojnie 1024x768 w wysokich detalach to samo gothic 3 najistotniejszym elementem jest ram (xp minimum 1,5gb do płynnej gry na Viście minimum 2gb - na 1gb się nie uruchamia).
Zasilacz tez zmieniam. Praktycznie kupuje cała nowa skrzynke i jeszcze jedno pytanie:( jaki powinienem kupic zasilacz?? zebym mogl podkrecic karte??. I juz sie zdecydowalem kupie 8600gt Sonic. Mam nadzieje zew nie bede rozczarowany:)
256 wystarczy, w tamtych są gorsze pamięci i karty tego nie wykorzystają, są robione tylko po to by je utylizować w kompach nie świadomych użytkowników.
tak, potrzeba ci jedynie minimum ramu odpowiednio dla systemu :
xp - 1,5gb
visata - 2gb
na mniejszej ilości Gothic 3 dostaje zadyszki (a w przypadku Visty w ogóle się nie uruchamia) - ustawienie niższej rozdzielczości nic nie daje - gra chce ramu!