Geforce 8600gt vs zintegrowany ATI Radeon HD 4250

Witam. Mam zamiar złożyć sobie takiego blaszaczka (głownie do gier i zabawy w oc):

Płyta główna: ASUS M5A88-EVO

Procesor: AMD phenom II x6 1090t 3,2ghz black edition

Zasilacz: Corsair Gaming Series 800

Ram: 2x4gb kingston hyperx ddr3 1600 mhz cl7

Dysk twardy: OCZ Vertex 3 60gb (na system + najczesciej uzywany software) i WD Caviar Green 1TB (magazyn na pozostale pliczki)

Karta Graficzna: i tu jest problem w danej chwili brakuje mi funduszy na jakis kombajn graficzny ( gdyby moja narzeczona dowiedziala sie ile na te “nie potrzebne zabawki” wydałem to i tak już nie żyje hehe)

Na daną chwile mam 2 opcje zintegrowany z plytą głowna Radeon hd 4250 lub zewnetrzna karta geforce 8600gt. Jak myslicie co bedzie lepszym rozwiazaniem na dana chwile??? Wiem ze nie wazne która grafike wybiore to i tak bedzie ona waskim gardlem tego zestawu i o konfiguracji sprzetu 1:1 narazie nie ma co marzyc ale tak jak mowie ma to byc rozwiazanie tymczasowe i prosze was o rady.

Po pierwsze nie wiem po co Ci phenom x6 i tak tego nie wykorzystasz w ogóle i proponowałbym zamiane na phenoma II x4 955 BE który jest najlepszy z tej serii i tańszy o ponad 200zł więc to Ci zostaje w kieszeni,następna sprawa po co Ci taki zasilacz?? 500-650wat starczy spokojnie i jeszcze bedziesz miał sporo zapasu bo jezeli uparłeś się na tę płytę to ona nawet nie posiada sli/crossfire a ten zasilacz napewno jest pod takie konfiguracje,daj spokój,przemyśl to, jeżeli zrobisz to co napisałem to zostanie ci w kieszeni jakieś 300zł,sprzedasz 8600gt,dołożysz jakieś 150 zł i kupisz sobie nawet geforce gtx550ti lub radka jakiegoś

Ok dzieki za cenna rade rozwarze zakup tego phenomka x4. Jezeli chodzi o zasilacz to myslalem wlasnie o crossfire ktory ta plyta obsługuje z tego co sie dowiedzialem , chyba ze jestem w bledzie jeszcze to sprawdze.

Przepraszam,pomyłka z mojej strony,płyta obsługuje dwie karty graficzne ale i tak drugi port działa z prędkością x4 a nie x16,poszukaj lepiej płyty z jednym portem pci-express i kup jedną a mocna grafike lub jak uparłeś się na większą moc to poszukaj karty dwurdzeniowej(2gpu) a zasilacz dobrej marki do sli/crossfire starczy 550-650wat

Ta płyta główna obsługuje w prawdzie Crossfire, ale jest to jakiś inny typ, który jest wspierany tylko przez niektóre karty graficzne ze stajni AMD, Crossfire Hybrid.

Ja zamiast zintegrowanej grafy i grafiki 8600 gt proponuje coś takiego:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1960750462

a tu masz porównanie GF8600GT vs ATI Radeon X1950 XT

http://benchit.pl/karty+graficzne/porownanie#list_ati2

weź oczywiście pod uwagę cenę kart.

Pozdrawiam

bezsens :expressionless:

Po waszych dyskusjach wezmę poprawke na zasilacz, pewnie poszukam jakiegos chieftec’a. Jesli chodzi o tego Radeona x1950 xt nie widze sensu kupowania go na okres mniej wiecej 2 miesiecy. Dzieki jeszcze raz za wasze sugestie. Ponaglam pytanie czy lepiej wyjde na podlaczeniu zewnetrznej grafiki geforce 8600gt czy dzialaniu na zintegrowanym radeonie hd 4250? Jezeli chodzi o ta dwurdzeniowa grafike to mysle ze tez jest to dobrym rozwiazaniem i napewno bede rozwazal zakup tego typu grafiki w pozniejszym czasie.

Ogólnie to trudno powiedzieć,najlepiej sam zrób testy i zobacz jak to bedzie chodziło jak juz bedziesz miał tego kompa,tak chyba najlepiej byłoby to sprawdzić ale ja chyba stawiam na 8600gt

Chyba masz racje najpewniejszy bede testujac obydwa warianty. Temat do zamkniecia dzieki.

Mhm :smiley:

Phenom II X6 - a ja tam bym brał i nie martwił się zmianą procesora przez najbliższe x czasu, już zaczynają się gry, które potrzebują 4-rdzenie. Poczekać, aż zaczną wykorzystywać 6,8 - wtedy X6 jak znalazł, jak przyjdzie co renderować czy robić podobne prace również przewaga X6 się pokaże :smiley:

wtedy beda po niższej cenie a narazi można jechać na x4. ten x6 wcale nie jest duzo wydajniejszy niż x4 955 a różnica w cenie to troche ponad 200zł więc wybór należy do autora