GeForce 9600 GT - artefakty, sterownik kernel przestaje działać


(Reeq001) #1

Witam, od kilkunastu dni towarzyszy mi pewien problem dotyczący grafiki na moim komputerze. Padł mi dysk, który odratowałem lecz po ponownym zainstalowaniu systemu i wgraniu wszystkich potrzebnych sterowników pojawił się problem głownie ze sterownikiem kernel, monitor się wyłączał po czym wracał do normalnego stanu a o grach mogłem pomarzyć ponieważ wyskakiwał błąd OpenGL "too many errors" lub wywalało mi BSoDa. Próbowałem wgrywać różne wersje sterowników itd. lecz to nie pomagało, moja bezradność była tak wielka, że oddałem komputer do serwisu. W serwisie powiedzieli mi, że to wina dysku więc zakupiłem nowy i wgrałem na niego Windowsa 7 64bity, na początku było ok ponieważ błąd nie wyskakiwał, mogłem normalnie korzystać z internetu, oglądać filmiki itd. lecz przy próbie włączenia gry problem wrócił. Wywaliło mi pare razy BSoD, OpenGL error a na ekranie co chwilę widzę dziwne skaczące paski po czym monitor się wyłącza i wyskakuje błąd ze sterownikiem Kernel. Zastanawia mnie czy popełniłem jakiś błąd w instalacji sterowników ( usuwałem nowsze wersje i instalowałem starsze ) czy to może być problem z grafiką ( temperatura w normie lecz 3 razy wyskoczyły mi artefakty ) dodam, że na innej karcie był ten sam problem.

parametry komputera :

płyta : GA-P35-S3G

Dysk Seagate 500gb

grafika : GeForce 9600 GT

2 gb ramu

Windows 7 64 Bity

zasilacz : chieftec gps-450aa-101a


#2

 

ziajkowski, proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie, używając opcji EDYTUJ , później Użyj pełnego edytora , popraw tytuł tematu, tak aby mówił konkretnie o problemie. W przypadku zignorowania prośby temat poleci do śmietnika.


(Reeq001) #3

Przed wysypaniem się dysku normalnie funkcjonowałem na 7demce,  odpalałem nawet takie gry jak CS:GO, TERA itd. więc nie widzę tu problemu


(system) #4

Do czego mu te ileś Gb ? Nawet na 7 64 przy zwykłym używaniu zabiera 1.4Gb, Grając w Diablo 3 zabiera 1.8Gb max. No ale mniejsza o to, Nawet jakby postawił 7 64 na 1Gb to nie tłumaczy zdychania grafiki, jedyne co to muliłby się.

 

Podstawić inny zasilacz, bo to wygląda na padanie tego co masz gdy grafika zasysa prąd przy graniu.

Artefakty sa gdy, padnie pamięć grafiki, jest przegrzana ale występują też gdy zasilacz nie wyrabia. (ma być pewniak a nie trupek od kolegi)


(Reeq001) #5

Wsadziłem Logica ATX 400W lecz nic to nie pomogło, wyskakuje mi teraz BSoD z nvlddmkm.sys przy próbie uruchomienia jakiejkolwiek gry. Problem nie znikł wręcz się nasilił.

Czy jest jakieś prawdopodobieństwo, że problem wiąże się z płytą główną? 


(Odyniec_Stary) #6

Bzdury.

 

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/products/system-requirements

 

W praktyce 2 GB RAM spokojnie wystarcza do niewymagających zadań na systemie x86.

Dla x64 te 3 GB RAM wypada mieć, ale na 2 GB też będzie działać w porządku.


(Semtex) #7

Zbędny post wyleciał, proszę się trzymać w dalszej dyskusji tematu.


(system) #8

 

Jest taka możliwość, ale musisz wykluczyć wszelkie inne elementy.

Wstępnie stawiałbym na problem ze sterownikami, OpenGL wali wtedy błędy jak oszalały.

 

Samo odinstalowanie może nie pomóc, trzeba by wspomagac się softem do czyszczenia totalnego smieci po nich.

 

Tutaj ludki piszą od problemnie sterowników, a objawy są podobne do Twoich

https://forums.geforce.com/default/topic/546712/bsod-nvlddmkm-sys-problem/


(Reeq001) #9

Błąd z BSoD’em naprawiłem wpisami w rejestrze, teraz pokombinuje z różnymi sterownikami i zdam raport :slight_smile:

 

Starsze stery nic nie dały :confused:

 

Odpalilem SpeedFan by sprawdzić temperatury i gdy spróbowałem odpalić jakąkolwiek gre to Użycie CPU jak i Temperatura CPU1 i CPU2  rosły drastycznie


(JNJN) #10

Daj screen smart dysku z HD Tune,opcja health.

 

Może karta, może płyta,inne?


(Reeq001) #11

Zrzuty z HD Tune

 

http://imageshack.com/a/img842/7598/3roi.png

http://imageshack.com/a/img834/2118/ftcb.png


(X Zdzislawx) #12

Tak czysto teoretycznie. Jesteś na 100% pewny, że dobre sterowniki instalujesz? Te chyba powinny być odpowiednie: http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/73815/pl

A może masz system 32-bit, coś się pomyliło itp. i w efekcie np. złe instalujesz. Takie czysto teoretyczne przypuszczenia. Wszystkie wątki trzeba zbadać.

Stery do chipsetu zainstalowane?


(Reeq001) #13

Stery do chipsetu zainstalowane, jestem pewny, że system jest 64 bitowy a co do sterowników to próbowałem wiele kombinacji zaczynając od 190tek idąc w górę, najnowsze 335.23 też zawodzą.

Dodatkowo czasami zawiesza się obraz lecz komputer dalej działa ( słychać dzwięki np. z Youtube lub innych aplikacji ) i jedynym ratunkiem jest reset. Spróbuje przepiąć kartę do innego komputer i zobaczę czy powoduje takie same błędy.

 

 

Włożyłem karte GeForce 8800 GTS do mojego komputera i niestety błędy nadal mi towarzyszą :confused:

 


(JNJN) #14

Dysk nowy i OK.

 

Edit:

 

Mimo wszystko trzeba go sprawdzić na innym firmowym zasilaczu.

 

Później płyta?

 

Może reset biosu baterią i sprawdź kompa na ustawieniach standard?

 


(Reeq001) #15

Reset BIOSu i standardowe ustawienia nic nie dały, sprawdzę dysk i karte na innej płycie głównej i zobaczę czy przyniesie to oczekiwany efekt :slight_smile:


(Reeq001) #16

Dzisiaj w ramach testu wyciągnąłem jedną kość ram ( prawdopodobnie wadliwą ) i komputer działa normalnie :slight_smile:

Dziękuje wszystkim za pomoc :slight_smile:

Temat do zamknięcia.