Generator pogody


(Amaterasu) #1

Witam!

Przychodzę tutaj z niecodzienną prośbą. Mam zamiar zrobić na forum (to, które miało problem z jQuery) generator... pogody! Wiem, to dosyć dziwne. I problem z tym, że nie wiem, jak go zrobić.

Ma to wyglądać tak - codziennie temperatura losowa w danym przedziale (np. 5-17 stopni) oraz panująca pogoda (słonecznie, deszczowo, burze, pochmurnie, pogodnie, wietrznie). Przy każdym z tych jakiś obrazek (gdy pada to chmurka z kropelkami deszczu, gdy słonecznie to Słońce itd.). Informacja na temat pogody ma się pojawić w ogłoszeniu.

Niestety, szukanie informacji u wujka Google nie pomogło. A ja w sprawach takich losowych generatorów to słaba jestem. Jakieś pomysły + wytłumaczenie? Byłabym bardzo wdzięczna :).

Dobranoc!

PS. Może to także inaczej wyglądać - że piszę prognozę na 7 dni i codziennie ją zmienia o ustalonej godzinie.


(bachus) #2

Powodzenia! A jaka jest prośba?


(Amaterasu) #3

W czym to zrobić (chodzi mi o środowisko)? Gdzie znajdę odpowiednie informacje na ten temat? Czy wymaga to integracji z plikiem forumowym (php)? A może da się edytować jakiś dodatek pogody, by korzystał z moich danych (temperatura itd.)?

Pisanie postów o północy mi nie sprzyja :|.


(Drobok) #4

Ogólnie jeśli chcesz by każdy miał to samo powinnaś zintegrować skrypt z plikami po stronie serwera. Co do randoma, dodajesz kilka wartości i losujesz z tablicy (jeden element może mieć kilka wartości by miał większe prawdopodobieństwo wystąpienia itd)

Co do samego wykonania, jeśli ma to być grafika to możesz zapisać stan pogody do bazy danych i grafikę generować dynamicznie. Lub w pliku którym grafikę dodajesz na podstawie wartości wybrać dany plik.

Co do efektów deszczu / śniegu itd - jest tego sporo w google (ogólnie generujesz losową pozycję a później przesuwasz w dół i usuwasz grafiki)


(Amaterasu) #5

Właśnie problemem jest to, że nie mam dostępu do plików forumowych.


(Drobok) #6

Jeśli możesz zrobić podstronę / temat, to wrzuć tam sobie aktualny stan (ew stany na dane dni) dla swojej pogody z za pomocą get pobierz / sparsuj tą wartość. Inaczej nie przejdzie bo js nie da ci pobrać danych z domeny z której nie jest uruchomiony.

Jednak w tym wypadku losowość musisz obsługiwać np z poziomu swojego konta (wrzucasz sobie skrypt z greasemonkey, który co określony czas będzie ci tą wartość zmieniał na inną losową (przy wejściu na stronę)