Generowanie 2^n tekstów algorytm

Witam,

mam taki problem koncepcyjny otóż chce generować teksty na podstawie ustalonego tekstu przez podwajanie konkretnych znaków

czyli (dla ułatwienia zrozumienia): tekst “abbac” (podwajam “a”) wynik:

“aabbac”, “abbaac”, “aabbaac”

i teraz pytanie jak takie coś generować dla dowolnej liczby podwajanych elementów.

Mój pomysł to w 1 etapie tworze pomocniczą tablicę z wartościami wskazujący na miejsca w których można podwoić znak

ale nie wiem jak wygenerować wszystkie 2^n (-1 który jest ustalony) ciągów.

-module(podwajanie).

-export([podwajaj/2]).

podwajaj(Slowo, Litery) ->

podwajaj(Slowo, Litery, [[]]).

podwajaj([], _L, Prefiksy) ->

Prefiksy;

podwajaj([H|T], L, Prefiksy) ->

case lists:member(H, L) of

true ->

podwajaj(T, L, [P ++ I || I <- [[H], [H, H]], P <- Prefiksy]);

false ->

podwajaj(T, L, [P ++ [H] || P <- Prefiksy])

end.

przykładowe użycie:

> podwajanie:podwajaj("abbac", "ab").

["abbac","aabbac","abbbac","aabbbac","abbbac","aabbbac",

"abbbbac","aabbbbac","abbaac","aabbaac","abbbaac",

"aabbbaac","abbbaac","aabbbaac","abbbbaac","aabbbbaac"]

Byłbym zapomniał… kod jest w erlangu.

Chodzi ci o to że chcesz podwajać litery we wszystkich kombinacjach?

czyli z ciągu “abc” zrobić:

abcc

abbc

abbcc

aabc

aabcc

aabbc

aabbcc

dobrze rozumiem?

@alex

podwajać we wszystkich kombinacjach tak ale wybrane litery nie koniecznie wszystkie

@flash4gordon

dzięki za tak dokładną odpowiedź szkoda tylko że dla mnie trochę bezużyteczną ponieważ potrzebuje to zaimplementować w języku imperatywny a nie funkcyjnym nie mniej dzięki za odpowiedź

grzelix, podążając Twoim tropem:

Dla słowa “abbac” i wybranego zbioru liter {a, c}, tablica T o której wspomniałeś będzie wyglądać tak: [0, 3, 4]. Możesz stworzyć dodatkową tablicę/maskę, która wyznaczy, które elementy (spośród wcześniej wybranych) zostaną podwojone. Możesz to zrobić tak:

Zaczynasz od maski [0, 0, 0], a kolejne maski generujesz dodając 1, maskę traktując jako liczbę w systemie pozycyjnym dwójkowym:

[0, 0, 0] -> [1, 0, 0] -> [0, 1, 0] -> [1, 1, 0] -> [0, 0, 1] -> [1, 0, 1] -> [0, 1, 1] -> [1, 1, 1]

Następnie, dla każdej takiej maski przetwarzasz dane słowo, dodając dodatkową literę, jeśli jej indeks znajduje się w T oraz maska w tym miejscu maska wynosi 1. Zamiast własnych konstrukcji (choć dużo pisania tu nie ma), możesz użyć liczb całkowitych i operatorów bitowych. Jednak zwykle będą nałożone limity na 32/64 bity (co i tak powinno wystarczyć), możesz też użyć modułów bigint, które znoszą te ograniczenia.

Maska nie koniecznie musi być liczbowa, może to być jakiś bitset lub nawet ciąg znaków składający się na przykład ze spacji i gwiazdek (gwiazdka tam gdzie trzeba podwoić). W takim przypadku trzeba napisać prosty algorytm dodawania jedynki:

W pętle od końca zastępujemy wszystkie kolejne jedynki na zera, jak dojdziemy do zera to zastępujemy go na jedynkę i na tym koniec.