Gentoo - działająca podstawa, kłopot z montowaniem

Witam, 

Mam działająca podstawę gentoo z grubem oraz możliwością zalogowania do konta roota. Wczoraj nie miałem problemów i po poleceniu ifconfig pokazywało mi IP i łączyłem się przez pusty. Dzisiaj z chęcią pogrzebania czegoś w systemie, po zalogowaniu wydałem polecenie ifconfig i wywaliło mo adres lo 127.0.0.1 przez który oczywiście nie połączę się przez putty. Nie  wiem w czy tkwi problem, tak samo nie działa links który działał, teraz wywala command not found. Tal samo nie mogę zamontować np /mnt/gentoo bo wychodzi mount point does exist. 

Jeśli ktoś wie co jest grane to będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. 

Pozdrawiam!

Próbowałeś na początek użyć dhclient, aby pobrać sobie adres IP z serwera DHCP? Czy ifconfig pokazuje inne karty sieciowe? Punkt montowanie nie istnieje, bo zapewne go nie utworzyłeś. Użyj mkdir.

Ok, jak wrócę do domu to sprawdzę.

Mam jeszcze pytanie, bo chciałbym zrobić sobie z gentoo router w celach szkoleniowych, ale wyczytałem w instrukcji, że potrzebuje komputera z dwiema kartami sieciowymi, ale ja w laptopie posiadam tylko jedno, czy w takim wypadku da się stworzyć router, czy będę jednak potrzebował, np. jakiejś zewnętrznej karty sieciowej?

Jeżeli bawisz się VLANami, to możesz próbować. Z tego co pamiętam, da radę ustawić na sieciówce interfejsy wirtualne, ale sam nigdy tego nie testowałem.

Jeszcze nie patrzyłem tego dhclient, ale dziś postaram się to sprawdzić i dać znać co i jak.

Co VLAN, to nie kombinuje z nimi. Muszę poczytać o tych interfejsach wirtualnych. Dzięki za radę!

VLANy potrzebujesz właśnie do separacji ruchu. Bez nich twój router na jednej sieciówce traci jakikolwiek sens.

Sprawdziłem dziś co jest w moim gentoo. Więc tak funckja dhclient nic nie dała, ani żadnego komunikatu ani błędu ani adresu IP.

Po wpisaniu ifconfig -a wywaliło mi interfej lo i enp0s0 , który ma dziwny adres (nie zwykłe IP).

Wcześniej dostawał normalny adres i mogłem łączyć się przez putty, a teraz nie mam takiej możliwości.

Jeśli chodzi o Vlany to, wedle tego da się to zrobic na gentoo? http://www.microhowto.info/howto/configure_an_ethernet_interface_as_a_vlan_trunk_on_debian.html