Gentoo [navynos] pasek znikl i nie wrucil

Witam mam problem

mam: gentoo a konkretnie navynos

srodwisko: flux

i bawilem sie paskiem nacisnelem PPM i nadusilem cos na litere “v” chyba ale pewno tak i mi pasek znikl teraz nie wiem jak przywrucic juz na glowie staje… ( wiem ze dziwne pytanie ale nie umiem znalesc odpowiedzi)

PS. prszepraszam ze nie uzywam polskich znakow nie mam polskiej klawitury

usuń konfiguracje flux’a

nic wielkiego się nie stało, po prostu ukryłeś pasek narzędzi :slight_smile: .

We fluxbox-ie i tak najważniejsze jest menu. PPM na pulpicie w otwartym menu pozycja “fluxbox menu”->Configure->Pasek narzędzi (lub taskbar) -> zaznaczasz opcję Widoczny (Visible) . Są tam też inne opcje konfiguracji jak autoukrywanie, szerokość w procentach itp.

oj nie mam w configure paska narzedzi tasm jest po anglsku i taskbar nie ma

a może jest toolbar? Jeśli nie masz tej opcji w menu ( w co nie wierzę raczej :slight_smile: ) to możesz wyedytować konfig fluxboxa. Folder z twoimi ustawieniami fluxa jest w twoim katalogu domowym (/Home/“twoja nazwa”/.fluxbox . Katalog jest ukryty, musisz w przeglądarce plików zaznaczyć pokazywanie ukrytych plików inaczej go nie znajdziesz.

Zakładam, że to wszystko wiesz i znalazłeś katalog z ustawieniami fluxa, teraz otwórz w edytorze tekstu plik init , który sie tam znajduje. Znajdź linijkę z następującym wpisem

session.screen0.toolbar.visible:	false

i zmień false na true. Zapisz zmiany i z menu fluxboxa wybierz Reload config lub Restart. Pasek powinien powrócić na swoje miejsce.