[Gentoo/Xfce] Dźwięk, wyłączanie systemu


(Semutachi) #1

Witam! Zainstalowałem poprawnie Gentoo na laptopie Acer Aspire 5536. Dzisiaj doinstalowałem Xfce4 (do tej pory korzystałem z Fluxboxa). I od razu pojawiło się kilka problemów.

  1. Nie mam dźwięku. Nie mogę go skonfigurować ani przez alsamixer ani przez xfce-mixer. Dodam, że na Fluxboxie był.

  2. Ustawiłem sobie graficzne logowanie (slim). I tu mam problem z wyłączeniem systemu, ponieważ aktywna jest tylko opcja wylogowywania. Jak można zrobić abym mógł wyłączyć system bezpośrednio z xfce?


(dragonn) #2
  1. dbus zainstalowany i uruchomiony? Użytkownik w grupie dbus?

Hmmm,, a co do 1, może pokaż co masz w alsamixer?


(Semutachi) #3
  1. http://i51.tinypic.com/20zcxfp.png

  2. dbus zainstalowany i uruchomiony, jestem w grupie dbus.


(dragonn) #4

Pokaż swój .xinitrc. Powinno być:

exec dbus-launch --exit-with-session --sh-syntax ck-launch-session xfce4-session

(Semutachi) #5

1.Z dźwiękiem problem rozwiązany. Nie zauważyłem ale miałem podłączone słuchawki i dlatego nic nie słyszałem :wink:

2.Zmieniłem na to co podałeś i nadal to samo.


(dragonn) #6

Xfce w wersji 4.8? Może musisz uruchomić xfce4-power-manager. Korzystasz z hal-a czy udev? Widzisz w thunarze podpiete nośniki typu pendrivery?


(Semutachi) #7

Tak mam Xfce4.8. xfce4-power-manager jest włączony i tu mam zablokowane opcje hibernacji i suspend (czym różni się hibernacja od suspendu, nawet nie wiem jak to przetłumaczyć). Korzystam z udev. W thunarze widzę podpięte nośniki ale nie mogę ich montować. Udało mi się wywołać akcję wyłączania ale wyskoczył błąd autoryzacji.


(dragonn) #8

No i tu jest pies pogrzebonany. Brak ci jakiś uprawień. Jesteś w grupie disk, power? Masz zainstalowane upower?


(Semutachi) #9
semutachi@Osaka ~ $ upower -v

UPower client version 0.9.8

UPower daemon version 0.9.8

semutachi@Osaka ~ $ id

uid=1000(semutachi) gid=1000(semutachi) groups=1000(semutachi),6(disk),10(wheel),18(audio),19(cdrom),27(video),80(cdrw),85(usb),100(users),1001(dbus),1002(power),1003(plugdev)

Na forach znalazłem poradę aby dodać możliwość wyłączenia i ponownego uruchomienia przez sudo (bez hasła, dla każdego użytkownika). Z konsoli to działa ale XFCE dalej nie pozwala mi na to.

%wheel ALL= NOPASSWD: /sbin/shutdown -h now

%wheel ALL= NOPASSWD: /sbin/reboot

%wheel ALL= NOPASSWD: /usr/lib64/xfce4/session/xfsm-shutdown-helper