Witam mam pewien problem z moim FX5500 Galaxy (http://imageshack.us/photo/my-images/688/18389624.jpg/ - Z gugla) wentylatorek się nie kręci a za tym idzie większa temperatura i minimalnie mniejsza wydajność. Dodam że to się stało raz jak komputer był przez cały dzień obsiadywany i ciągle brat grał na drugi dzień nalepka z wentylatorka leżała sobie w obudowie i się b. powoli kręcił jak by chciał a nie mógł. I tu pytanie czy mogło się coś spalić i przez to się tak wolno kręci?
Może łożysko się zatarło albo coś się dostało do środka, jak nie rozbierzesz to nie będziesz wiedział.
chłodzenie karty do wymiany albo sam wentylator
To na pewno wina brata W końcu jak można tyle czasu blokować komputer. Najpierw trzeba by sprawdzić czy dochodzi napięcie do wentylatorka (tylko tak żeby nie zrobić zwarcia). Jak tak to wymieniasz wentylatorek lub cały moduł z radiatorem (bo nie wiem czy można kupić takie wentylatorki osobno), jak nie wymieniasz lub naprawiasz kartę. Ostatecznie jeżeli uda Ci się kupić taki wentylatorek możesz go podłączyć na próbę w miejsce zepsutego (na 90% powinien zaskoczyć). Póki co radził bym nie nadwyrężać karty. W sumie nie znam jej dokładniej budowy, ale jeżeli wentylatorek ma mniejszą rezystancję bo spaliła mu się jakaś cewka to możesz uszkodzić układ sterujący jego pracą. Ostatecznie możesz go odłączyć skoro i tak się nie kręci, no a używanie karty bez niego to w sumie loteria, bo producent nie zakładał, że ktoś będzie używał karty bez odpowiedniego chłodzenia. Jakby się nie dało nic innego zrobić to możesz kupić jakiś inny i przykręcić go po swojemu. Trzeba by zdjąć radiator z karty i pewnie na nowo postawić (przy pomocy pasty).
W tym przypadku chłodzenie grafiki do wymiany nie wentylator,lepiej się nie bawić z wymianą wiatraka ponieważ jest to ryzyko że może pójść coś nie tak i trzeba będzie kupić nową grafikę.Na przyszłość ustaw bratu limity grania na kompie,skoro cały czas blokował sprzęt istniało ryzyko,że grafika mogła by się przegrzać :o .pozdrawiam
Ryzyko przy wymianie radiatora z wentylatorkiem jest takie samo jak przy wymianie wentylatorka, no chyba, że się ma dwie lewe ręce i zero zdolności manualnych, wtedy obie operacje mogą się nie udać z takim samym prawdopodobieństwem. To kto siedział przy kompie jak się zepsuł wentylatorek nie ma najmniejszego znaczenia. Mi osobiście nigdy nie padł żaden, ale takie rzeczy bywa, że się zdarzają. W każdym bądź razie wentylatorki tego typu są przystosowane do pracy przez długie godziny.
Nie znam Twoich możliwości, ale ja bym próbował wymienić ten wentylatorek na jakiś inny lub nawet wymienić jego środek. Twój to prawdopodobnie 40 mm (płytka z elektroniką i cewkami). Powinno pasować ale to trzeba by jeszcze sprawdzić. Najlepiej przed zakupem było by zmierzyć i się upewnić. Koszt takiego wentylatorka (przyzwoitej jakości) to kilkanaście złotych, więc na pewno taniej niż cały radiator z wentylatorkiem.
Dorzucam zdjęcie płytki z wentylatorka żeby nie było wątpliwości o co mi chodzi.
Żeby rozebrać wentylatorek wystarczy mały śrubokręt. Trzeba najpierw odkleić nalepkę od spodu (o ile w Twoim wentylatorku taka jest). Można kupić wentylatorek z wtyczką lub przewodami. Lepiej kupić z wtyczką, bo tak to trzeba by przylutować starą.
Na tym zdjęciu są 3 przewody z wtyczką, ale w Twoim przypadku wystarczy dwuprzewodowy. Nie wiem dokładnie też jaka tam jest wtyczka najlepiej gdybyś zdecydował się na zakup wentylatorka było by wyjąć stary, przynieść do sklepu i pokazać o jaką wtyczkę Ci chodzi.
– Dodane 20.06.2012 (Śr) 15:18 –
Tutaj jest przykładowy sposób rozbierania takiego wentylatorka:
http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=224968
http://www.luntiancorner.com/tech/computer-fans/
– Dodane 20.06.2012 (Śr) 16:48 –
Gdyby były problemy z przełożeniem możesz też spróbować wyciąć wentylatorek z ramki i przykręcić lub wkleić w miejsce starego.
Więc napięcie jest z tego co widzę to może być z byt niskie bo wiatraczek jak go zachęcę palcem to się kręci, ale powoli dopiero po chwili czasami szybciej zaczyna, prawdopodobnie zamontuję sobie 80x80mm na niego metodą McGyvera Wtyczka z dwoma przewodami, tak jak mój 80x80
Nasmaruj to powinien zacząć działać normalnie
Dobra na wiatraczku była nalepka pod spodem ściągam paczę coś czarnego i wygląda na spalone.
Dobra kręci się powoli, ale rusza bez pomocy palcem