Cześć, zakupiłem retro gierki Sudden Strike i Sudden Strike II z 2002 roku w wersji niemieckiej, ponieważ wcześniej do tych wersji nabyłem dodatki wymagające podstawowej wersji gry w tym języku. Niestety gry po zainstalowaniu nie uruchamiają się. Pojawia się komunikat “This program will not run without the cd rom in the drive” chociaż płyta jest cały czas w napędzie a ja wybrałem podczas instalacji pełną instalacje. Płytka z tą samą grą z 2007 roku w wersji polskiej instaluje się i działa bez zarzutu. Co jest grane, jest możliwe to jakoś uruchomić czy wyrzuciłem kasę w błoto?
Zabezpieczenia DRM. Wtedy był popuralny SecuROM, CD-Checks itp. zabezpieczenia antypirackie. Problem w tym, że na nowszych Windows one nie działają jak powinny i pokazuje brak płyty nawet legalnej kopii. Tutaj według jednej strony, której nie mogę tu podać niby zabezpieczenie tej gry to CD-Checks.
Co można zrobić?
- zwrócić produkt
- kupić na np. gog.com bez zabezpieczeń DRM
Alternatywnie: - spróbować uruchomić pod Linuxem z zainstalowanym Wine
Alternatywnie: - pobrać patch/cracka, który usuwa zabezpieczenie (najmniej bezpieczna i ryzykowna opcja, bo uruchamiasz kod z niepewnych źródeł)
A taka opcja jak zainstalowanie systemu operacyjnego Windows XP HE na innej jednostce centralnej z przeznaczeniem wyłącznie do grania w stare gry??
Może zadziała z programem typu no-CD.
Sam Microsoft radzi do starych gier tego typu program, kiedy systemowo pozbawił uruchamiania starych gier z płyt.
https://spidersweb.pl/2015/08/windows-10-stare-gry-pirackie-gry.html
Retro PC do gier “starych” to nie jest zły pomysł, chyba że boisz się o padnięcie części co mają np. 8 lat i są bez gwarancji i do napraw odpłatnych.
A czy można kupować cyfrowe wersje gier i dogrywać z nich dodatki z wersji pudełkowych?
To już nawet sam microsoft każe cracki wgrywać? Co za czasy.
Najbezpieczniejszą opcją będzie dorwanie wersji z gog i wyciągnięcie pliku exe z folderu. Oczywiście można również wrzucić jakieś inne “scenowe” no-cd jednak może być problem ze znalezieniem takiego pliku do tak starej gry, poza tym dobrze byłoby się upewnić że nie jest szkodliwy.
Wirtualizacja systemu i jazda sam tak gram w stare gierki albo emulacja jak da rade za pomocą softu.
Ale, żeby nie było można normalnie odpalić z oryginalnej płyty gierki jak w Win7…bo Microsoft zablokował tę funkcję, na okoliczność dziur…
Na taką okoliczność - to nic, tylko niestety, ale ściągać gierkę z netu i mieć wywalone, że nie oryginalna…albo faktycznie, wspomóc oryginał czymś “no-CD”.
Od której wersji systemu te zabezpieczenia utrudniają grę? Pójdzie na XP?
Od dziesiątki.
Od W7, wraz z którąś aktualizacją wyleciały sterowniki securom (całkiem słusznie bo zostały uznane za poważne zagrożenie bezpieczeństwa).
Właśnie, coś Microsoft przemycił i do siódemki, ale te “gołe” - czyli nieaktualizowane daja radę;)
Nieaktualne tak.
Czyli stawiać siódemkę - nie aktualizować i grać (może być chyba też co do starszych gierek, wymagane włączenie gry w trybie zgodności XP)
Sprawdzałem przez duckduckgo.com i akurat do tych gier są patche no-cd na stronie, która istnieje od dziesięcioleci i z wyglądu nic się nawet nie zmieniła. Tylko trzeba uważać na niej na pop-upy. (poza tym kilka przekierowań z reklamami, które generują dla nich kasę)
Jedynka też jest i ma zabzpieczenie zależne od wersji językowej sic! ( CopyLok [ENGLISH/GERMAN] / SafeDisc v2 [US])
I to jest podpowiedź!
2 miesiące temu (Win10 1904) instalowałem CoD:WaW. Płytka uruchamia się, Farbar zgłasza, że sterownik SecureDisc jest aktywny, wszystko śmiga Podobnie z CoD:MW
Jak się te patche no-cd instaluje? Co ja mam wybrać bo mi nic nie mówią te opisy german, english
Zwykle trzeba tylko pliki podmienić albo wkleić do tego samego folderu dawno nic nie patchowałem po za modami graficznymi do gothica procedura taka sama