Gigabyte GA-945G2LCM-S i dźwięk 6-kanałowy

Moja płyta główna to Gigabyte GA-945G2LCM-S a głośniki Logitech x-540.

Problem polega na tym, że zamiast dźwięku 5.1 mam 2.1 i to nie tylko przy słuchaniu muzyki, ale też w filmach, grach i nawet pzy dźwiękach windowsa.

Najdziwniejsze jest to, że w Menadżerze Realtek HD Audio na teście głośników wszystko działa jak należy, nie wiecie może co jest grane?

Wejdź w Menedżera Realtek HD Audio > wejście\wyjście audio > ustaw tam 6CH głośnik > OK

Ale w Menadżerze wszystkie głośniki działają. I tylko w Menadżerze bo nigdzie indziej nie. :frowning:

A zobacz czy w panelu sterowania > Dźwięki, mowa i urządzenia audio > Dźwięk i urządzenia audio > ust. głośników --> ustawienia masz ustawione “głośniki systemu surround sound system 5.1”. Jak nie masz to tak ustaw i naciśnij OK.

Może:

Panel Sterowania -> Dźwięki, mowa i urządzenia audio -> Dźwięki i urządzenia audio -> w zakładce “Głośność” w “Ustawienia Głośników” daj Zaawansowane -> w tym wysuwanym pasku zmień na “Głośniki Systemu Surround Sound 5.1”

Chyba dobrze to wytłumaczyłem :slight_smile:

Coś mi się zdaje, że mamy różne systemy operacyjne, bo ja mam Windows Vista HP i w Panelu Sterowania mam TROCHĘ inaczej niż wy.

Widzę, że ktoś mnie wyprzedził ;]

Mam Windowsa XP. Wejdź w panel sterowania i poszukaj czegoś z ustawieniami głośników… skoro jeszcze tego nie zmieniłeś, na pewno w tym tkwi twój problem.

W Panelu Sterowania miałem ustawione na 5.1

W dniu 14.07.2008 , o godzinie 21:03 został dopisany post przez Emil04123

Może moje wszystkie piosnki, filmy i gry są stworzone w stereo i dlatego tak odtwarza

Aby to sprawdzić proszę o link jakiejś piosenki (która obsługuje 5.1)

Słyszałem, że jakieś koncerty nagrywane w Super Audio CD (czy jakoś tak) obsługują 5.1.

Jak na moje oko strasznie wyświechtana teoria ;]

Używam głośników Creative’a 5.1 i wszystkie mp3, filmy, gry działają bezproblemowo. Musi być jakiś inny powód.

Domyślam się, że głośniki masz podpięte do płyty głównej tak?

tak

W dniu 18.07.2008 , o godzinie 11:32 został dopisany post przez Emil04123

W takim razie proszę o sterowniki dźwięku, bo może te nie są do końca poprawne.

Płyta główna Gigabyte GA-945G2LCM-S