Gigabyte GA 946 S3

Witam mam problem z moją trochę leciwą płytą główna która nie widzi pełnego 4 gb ramu ale po kolei
w płycie był uszkodzony kontroler lan i wylutowałem go niestety po włączeniu płyty bios widzi tylko 2 gb ramu z 4 wszystkie kostki good rama 667 mhz próbowałem z innymi kostkami tj samsung, patriot, elixir niestety zawsze widzi 2 gb ramu a żeby było śmieszniej system widzi 4 tylko 2 gb zarezerwowane jest dla biosu a w biosie nie ma takiej opcji jak memory remap future i zwracam się z prośbą do was co może być nie tak z tą płytą jak sprawdzałem kostki pojeedynczo to każda kostka była sprawna to same każdy bank dodam że wgrany jest najnowszy bios do tej płyty proszę o pomoc bo już nie mam siły a komputer chce dać siostrzeńcowi
z góry dzięki za każdą odpowiedz
Pozdrawiam Dawid

Płyta widziała wcześniej cały RAM?

Nie nie widziała

Hej,

Rozumiem, że posiadasz 4 kostki RAM, każda po 1GB?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Tak wszystkie po 1 GB 667 MHz firmy goodram

To teraz weź jedną kość i sprawdź po kolei każdy ze slotów.

1 polubienie

sloty działają wszystkie sprawdzane na kilku modelach ramu odziwo jak włożyłem dwie kostki po 2 gb to płyta widziała normalnie 4 gb

Może mieć to związek z tym:

Niestety nie jestem specem od tych tabelek.

Możesz pokazać na zdjęciu obie strony jednej, dowolnej z kości RAM?

to są zdjęcia pamięci :slight_smile:

No to już wiesz, gdzie leży problem. Potrzebujesz pamięci jednostronnych, bo dwustronne obsługiwane są tylko w dwóch portach.

Tak tylko używałem Samsungów 1 strojnych i widzi je tylko jako 0.5 GB a inne płyty widzą normalnie

A ile wtedy miałeś takich kości pamięci?

Wszystkie 4 z szkoły brałem żeby przetestować

Wygląda więc na problem z płytą główną, a dokładnie z mostkiem północnym. Dla pewności zresetuj ustawienia BIOS-u do domyślnych, zobaczymy, czy jakieś ustawienia nie powodują takich problemów.

Resetowalem sprawdzałem wczoraj na wieczór na 2 kostkach po 2 GB też firmy GoodRam i w singlu działa normalnie te 4 GB więc chyba temat do zamknięcia ale żeby było śmieszniej jak byłem na wsi to sąsiad ma ta sama płytę główną i też widziała 2 GB więc to chyba wina biosu od gigabyta

Niestety może być tak, że BIOS faktycznie ma jakiś błąd, że tak źle wykrywa pamięci. Ewentualnie sam chipset - pamiętam że z rodziną 945/946 sporo było problemów…

powiem tak faktycznie wina BIOSu przy 4x1 gb plyta widzi tylko 2 i działa normalnie przy 2x2 płyta widzi 4 lecz wywala blue screeny temat do zamknięcia dziękuje wszystkim za odpowiedz :slight_smile:

To może RAM po prostu jest walnięty? Sprawdź memtestem (www.memtest86.com).