Gigabyte Ga-965P-DS3 rev 3.3 i problem z uruchomieniem


(Radekzegadlo) #1

Witam,

wczoraj padł mój siedmioletni komputerek. Był włączony, gdy nagle brakło prądu - bez UPSa. Przy próbie jego uruchomienia pokazywały się BSODy. Konfiguracja sprzętowa:

Motherboard: Gigabyte Ga-965P-DS3 rev 3.3

Procesor: Intel Core 2 Duo E4300 2x 1,8GHz

RAM: 3GB 2x 512 Geil DDR-800 CL5 GX21GB5400DC PC2-6400, 1x2GB GoodRAM GR800D264L5/2G DDR2 2GB PC2-6400

Zasilacz: nowy Corasir VS450 450W (ma pół roku)

Dysk: WD1600AAJS 150 GB

Grafika: Asus Radeon HD5750 1GB DDR5 128bit

Sprawdziłem dysk, jednak ten jest sprawny. Pamięć RAM MemTestem ok. Co zauważyłem: przy przełaczaniu przełącznikiem on/off przy zasilaczu zaśwecają się kontrolki przy klawiaturze, a po włączeniu komputera wentylator na procesorze nie obraca się płynnie, tylko kreci sie, zatrzymuje, potem znów się kręci, i znów zatrzymuje, a rozkręca sie dopiero gdy np. wystartuje system z Hirens Boot CD.

Nie zauważyłem żadnego spuchniętego kondensatora...  Podczas pisania tego postu wyjąłem oba Geile (Ramy) i system jednak wystartował. Brakuje mi już pomysłów co to może być. Wymieniłem zasilacz, grafikę no i przez ten czas wszystko było okej, ale czasami mu się właśnie zdarzają awieszki, restarty, bsody (często o różnych treściach).

 

Macie może jakieś pomysły?

 

Pozdrawiam, Radek.

 

 

 


(JNJN) #2

No to może czas na wymianę płyty?

 

Lub problem ma dysk systemowy, daj screen z HD Tune,opcja health.


(Radekzegadlo) #3

Wymiana płyty - wolałbym nie. :wink: To jest drugi komputer, całkiem niezły, nowe gierki na nim śmigają, do Internetu wystarcza. Ten ‘pierwszy’ zastąpił tego, jest w podpisie. :wink:

 

post-155748-0-96864400-1392464562_thumb.


(JNJN) #4

Pilnie wymiana taśmy sygnałowej dysku na nową i po wymianie w pozycji C7 ma być cały czas taka sama wartość jak teraz (2269) i będzie OK.

 

I sprawdź kompa.


(Radekzegadlo) #5

Kabelek SATA mam wymienić? Tak dla jasności pytam. :slight_smile:


(Marcin1025) #6

tak kabel SATA


(Radekzegadlo) #7

Generalnie mam 3 takie same, czy to coś zmieni?


(JNJN) #8

 

Sprawdź, jak będzie OK z kablem sata, wartość C7 będzie jak przed wymianą.

 

Jeśli się będzie ta wartość podnosić mimo założonego nowego kabla, problem ma dysk lub kontroler sata płyty.


(Radekzegadlo) #9

Wartość C7 jest taka sama po wymianie kabla. Zauważyłem kolejny objaw - nawet po wyłączeniu komputera dalej pracuje karta sieciowa (świecą kontrolki). Nie wiem czy to normalne. Uruchomiłem komputer na wszystkich kościach RAM i jest ok, tylko znów jakiś problem z napędem, system nie chce zainstalować sterownika.


(JNJN) #10

Zrób mu jeszcze reset biosu baterią - może mu się coś namieszało?