Witam,
Płyta główna GA-B250M-DS3H z procesorem Intel i5 nie uruchamia się.
Zasilacz sprawdzony.
Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić co jest walnięte płyta czy procesor?
Pozdrawiam
RJ
Witam,
Płyta główna GA-B250M-DS3H z procesorem Intel i5 nie uruchamia się.
Zasilacz sprawdzony.
Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić co jest walnięte płyta czy procesor?
Pozdrawiam
RJ
włożyć procesor do innej płyty
To to jest oczywiste, tylko własnie nie mam dostępu do procesora LGA 1151.
Kupno procesora to duży wydatek, to już taniej wyjdzie kupić płytę z LGA 1151.
Myślałem raczej o jakieś innej metodzie.
Czy płyta główna powinna dac jakiś sygnał (np. z głośniczka) po włączeniu bez procesora?
Pozdrawiam
RJ
wyjmij procesor i obejrzyj najlepiej lupą gniazdo procesora na płycie, czy nie ma pogiętych pinów. to jest nowa płyta czy używana, pozostaje ewentualna aktualizacja biosu w serwisie. czy kiedykolwiek składałeś komputer? czy podłączyłeś zasilanie procesora?
Zestaw jest całkiem nowy. Zaczął pracować w styczniu.
Ostatnio dostał dwa wyłączenia prądu. Najpierw myśłałem, że to zasilacz i kupiłem nowy.
Niestety płyta z procesorem nie wstaje.
Pinów powyginanych żadnych nie ma bo zarówno płyta jak i procesor jest całkiem nowy.
Wygląda na to, że sposobów na sprawdzenie nie ma, więc mam dylemat, czy najpierw reklamować
płytę czy procesor?
RJ
po pierwsze, daj elektrykowi do sprawdzenia ten niby uszkodzony zasilacz, jeżeli zasilacz spowodował zwarcie to mógł uszkodzić procesor i płytę, stawiam jednak że płyta jest martwa. zasilacz był jakiś markowy, czy no name.
Napisali do mnie z Gigabyte, że nie da sie ustalić czy procesor czy płyta, ale żebym zresetował BIOS przez wyjęcie baterii na minutę. Po włożeniu baterii wszystko ruszyło bez problemów. Wygląda na to, że jakiś skok napięcia pomieszał coś w BIOS’ie.
Pozdrawiam
RJ