Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB

Czesc, posiadam karte graficzna gigabyte geforce gtx 1060 windforce w wersji z 6gb i oc. No wlasnie, oc.
Chcialbym sie zapytac czy warto ja podkrecac i do jakich wartosci? Nigdy tego nie robilem wiec nie chce czegos zepsuc. Temperatura gpu w przy normalnym przegladaniu internetu itd wynosi 40-43°C .
Natomiast pod obciazeniem (testowalem w Assassin’s Creed Origins) wynosi jakies 69-70°C (według GIGABYTE XTREME GAMING ENGINE karta byla pod obciazeniem praktycznie 100%)
Teraz pytanie co moge podkrecic, jak moge podkrecic, z czym to sie wiaze, czy jest to w ogole oplacalne? Wszystkie minusy i plusy podkręcania, dodam jeszcze, ze chce to oczywiscie zrobic tym programem od gigabyte (GIGABYTE XTREME GAMING ENGINE)
mam nadzieje ze ktos pomoze\pozdrawiam :d

OC przy karcie nie oznacza że możesz ją sobie sam podkręcać bo ręcznie to można praktycznie każdą kartę kręcić, OC znaczy że albo jest fabrycznie podkręcona względem zwykłej wersji albo w przypadku wersji gaming w oprogramowaniu producenta jest opcja do “OC jednym kliknięciem”. nie radze samemu ręcznie kręcić bo nie dość że w przypadku tej karty nie wiele zyskasz to jak nie wiesz co robić bardzo łatwo kartę uszkodzić, a co do temperatur to są jak najbardziej normalne.

Ja tylko dodam, że chłodzenie w tej karcie to tragedia. Po jego zmianie można wtedy coś spróbować kręcić, bo bez tego przyrost będzie prawie niewidoczny a wentylatory będą działać jak odrzutowiec.

Ja miałem tego samego producenta 1050 OC TI i lekkie podkręcenie tragicznie dźwigało temperaturę.

Myślę że jednak zyskam te kilka dotatkowych fps’ow bo juz cos probowalem tylko jedynym problemem jest halas wytrwarzany przez to wszystko, wentylatory ustawione na maxa w obudowie + jeszcze ta karta to jakas masakra prawie jak helikopter :smiley:

U mnie temperatury nie przekraczaly 70

ja mam wersje MSI 3GB i w AC:O na ultra mam 60+fps, nie wiem ile ty masz i ile liczysz osiągnąć ale w w tym oprogramowaniu powinieneś mieć opcje Easy Setting: OC Mode, Gaming Mode, ECO Mode, zapewne domyślnie jest ustawione Eco, na czas gry je zmień na oc lub gaming i sprawdź.

Intel core i5 8400, gtx 1060 6gb , 8 gb ramu ledwo 60 na ultra i troche spadkow np do 10 fpsow a ustawione mam gaming, sprawdze jeszcze oc :I

Nie ma szans zebym uzyskal stale 60+ fpsow zawsze sa jakies dropy i to wszystko przez karte graficzna z tego co widze :I nie mam pojecia jak ty na ultra z ta wersją 3gb masz 60+…

nie twierdze że mam stałe 60fps przez cała grę, jasne że zdarzają się spadki ale nie do 10 albo by było uciążliwe do grania a gra nie wykorzystuje mi pełnych 3GB. powyłączaj może jakieś opcje których nie potrzebujesz a które też ciągną jak motion blur, bloom, postprocesing, poza tym u ciebie spadki to zapewne nie wina grafy ale ramu, ja mam 16 GB i potrafiło ciągnąć ponad 11, a ty masz “tylko” 8 więc jak na ultra gra potrzebuje więcej to odczuwasz spadki.

Moze z tym 10 przesadzilem no ale w benchmarku raz mi do 2 spadlo to malo zawalu nie dostalem, oczywiscie czasami jest powyzej 60 klatek ale rownie czesto jest gdzies w okolicach 45 jesli mowimy o ustawieniach ultra, najgorzej jest gdy wyciagam pochodnie wtedy wlasnie fpsy spadaja do jakos 45-50 , wiec chyba musze zainwestowac w wiecej ramu aczkolwiek ta karta graficzna tez nie radzi sobie jakos wysmienicie