Interesuje mnie zakup GIGABYTE GT430 1GB 128Bit. Potrzebna mi karta która byłaby dobra do gier typu: Mafia II, Fifa 2011. Czytałem gdzieś, że karta nie nadaje się do gier. Czy karta ta spełniałaby moje skromne wymagania?? Jeśli nie to jaką proponowalibyście kartę graficzną do 300 zł?
Nie nadaje a już na pewno nie do tych gier co podałeś.Może ta jakbyś trochę dłożył http://allegro.pl/gainward-gf-gts-450-1 … 24526.html .
Ogólnie GT430 jest bardzo dobrą kartą graficzną jeśli chodzi o stosunek ceny do wydajności (koszt około 220 zł). Dlaczego Dorcel21 uważasz, że ona się nie nadaje. Na tej karcie te gry będą chodzić bez problemu i będą wyglądać bardzo dobrze. Jeśli kolega Czapczak14 chce kartę graficzną do 300 zł, to nawet z Twoją propozycją nie będzie rewelacji. Jeśli ma możliwość zainwestowania, to jak najbardziej Twoja propozycja będzie dla Niego lepsza. Natomiast moim zdaniem GT430 jako karta graficzna do 300 zł do dobry wybór.
Niech kolega Czapczak14 napisze lepiej jaki ma procesor, no bo co z tego, że będzie miał dobrą kartę graficzną jak się okaże, że Jego procesor będzie za słaby aby obsłużyć wysokie ustawienia Jego nowej karty graficznej.
Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3800+, MMX, 3DNow (2 CPUs).
Aha to teraz trochę się pogubiłem, nie wiem co myśleć o tej karcie tym bardziej, że jestem zrozpaczony faktem że nie mam na kompie karty bo moja stara 7900 odeszła w niepamięć a moje fundusze nie wyglądają za wesoło i szukam czegoś co by obsłużyło gierki F1 2010 itd. Jak macie jakieś propozycje może jakiś innych kart to pliska napiszcie jakie to
Ten procesor, który Ty posiadasz no jest trochę stary. On jest chyba z 2005 lub 2006 roku. Jest wykonany jeszcze w starej architekturze 90 nanometrów i ma częstotliwość 2x2.0 GHz, cache L2 1MB. Przykro mi, ale uważam, że Twój procesor nie pociągnie Mafii 2, Fify 2011 czy F1 2010 nawet na średnich ustawieniach nawet dla karty GT 430. Słuchaj w tej sytuacji to uważam, że karta GT430 to optymalny wybór.
Sąsiad ma Athlona 64 5200+ 2Gb ramu i radek 5770 i procek niby też słaby a ciągnie nawet gta 4 o fifie 11 nawet nie wspomnę
Nowa do 300zł to Radeom 5670, kupowanie GT430 jest bez sensu.
Najlepiej jakbyś kupił R4850, na allegro chodzą poniżej 300zł z niepełną gwarancją.
A to dziwne bo na pełnych detalach pykałem na karcie 7900 GS na tym procku w Fife 2011, reszta rzeczywiście nie działała:) Ten Radeom 5670 podobno bardzo awaryjny po paru miesiącach coś się z nim dzieje.
To jest znacząco mocniejszy procesor od tego, który posiada kolega Czapczak14
Gra jest grze nie równa, niektóre wymagają małej mocy, a niektóre większych mocy obliczeniowych. Im lepszą kartę kupisz tym lepsze wrażenia będziesz miał. To już od Ciebie zależy ile jesteś w stanie zainwestować. Ja na Twoim miejscu i mając do dyspozycji Twój procesor, kupiłbym GT430 (koszt około 220 zł). Bo moim zdaniem nie warto przepłacać skoro i tak najnowsze gry nie pójdą Ci na wysokich ustawieniach gdyż Twój procesor nie będzie wstanie ich obsłużyć. Chyba, że np. planujesz niedługo zakup komputera i chciałbyś mieć gotową lepszą kartę graficzną, to wtedy warto zainwestować i kupić wyższego GT4xx lub którąś z kart polecanych przez kolegę Freedom’a.
Chyba będę się decydował jednak na tego GT 430 jeśli nie jest aż taki zły. A jaki zasilacz do niego 400W wystarczy?
Zgodnie z informacją na stronie Nvidii minimum to 300 W. Poniżej masz link do tej informacji (zakładka “specyfikacja”, a wartości są na samym dole po prawej)
Popatrz sobie na testy tego GT 430 i porównaj do Ati 5670 które już ktoś ci zaproponował a kosztuje poniżej 300zł; http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj … 11501.html
Porównaj sobie wyniki i przemyśl raz jeszcze swój wybór.
NVIDIA aktualnie nie ma opłacalnych kart w tym przedziale cenowym, dopiero od GTS450 można coś kombinować. Ostatnio pojawił się GT440, kosztuje więcej od R5670, a jest od niego znacznie mniej wydajny (różnica naprawdę spora). GT440 to podrasowany GT430, ma wyższe taktowania i pamięci GDDR5 zamiast GDDR3.
Chyba warto dołożyć te ~60zł do R5670 za prawie 2x większą wydajność.