Witam, przy okazji wymiany pasty termo przewodzącej procesora, wymieniłem ją także w karcie graficznej Gigabyte Radeon RX 580 8G (ponieważ ta fabryczna pewnie nie jest zbyt wysokich lotów), na Thermal Grizzly Kryonaut.
Zauważyłem że po krótkim czasie od załączenia komputera, na stałe uruchamiają się wentylatory karty graficznej, czego wcześniej nie było. Okazuje się, że temperatura nieużywanego GPU (0%) rośnie do 50 stopni, po przekroczeniu których startują wentylatory, zmniejszając ją do 48-49 stopni, na czym się stabilizuje wraz ze stałą prędkością wentylatorów (33%), i tak zostaje.
Jeśli chodzi o gry, w Wiedźminie 3 przy 100% użyciu GPU temperatura 73-74 stopnie, a wentylatory na ok. 70% mocy.
Co mogło spowodować taki stan rzeczy? Pasta? Aktualizacja sterowników karty? Bo chyba nie wymiana monitora na 240 Hz (już nic innego nie przychodzi mi do głowy).
No pamięci w spoczynku nie powinny być na 2000mhz, tylko na 300 lub 400 mhz. Napięcie też masz 0.925 czyli jak podwyższonego obciążenia, powinno być około 0,8. Rada taka usuń stery DDU i zainstaluj inne. Btw tez mam rx580 i na sterach nowych 19.7.1 nie mam żadnych problemów.
W MSI Afterburner “bawiłem się” tymi ustawieniami, ale to już po zauważeniu wyższych temperatur. W każdym bądź razie przywróciłem wszystko do ustawień domyślnych, no i dalej to samo.
Obudowa SilentiumPC Regnum RG4T, płyta Gigabyte GA-AB350-GAMING 3. Żadnych problemów z jakimikolwiek temperaturami nie było, wentylacja jest dobra, w spoczynku grafika zawsze miała wyłączone wentylatory.
Wyjaśnienie tej zagadki okazało się bardzo proste. Odświeżanie ekranu 240 i 144 Hz powoduje rozpędzenie pamięci karty graficznej do 2000 MHz, czyli wzrost temperatury. Przy odświeżaniu 120 Hz pamięć zwalnia do 300 MHz…
Gdy na sterownikach z Windows Update ustawiłem 240 Hz, to obraz co jakiś czas migał. Aktualizacja sterów rozwiązała problem migania, a może któraś kolejna aktualizacja zmniejszy taktowanie pamięci…
…ale gdzie Ty wyciągasz te 200 fps i po co? Logiczne, ze jak chcesz 140 czy 200 fps karta wchodzi w boost i generuje Ci ten post w ekskluzywnym tempie do zawodowego grania w csgo
Po prostu trafiła mi się świetna okazja do przesiadki z 60 Hz, a na przyszłość monitora już nie muszę wymieniać.
Nie wiedziałem, że różnica między 120 a 144 Hz odświeżania to wzrost taktowania pamięci aż o 1700 MHz. W pierwszym poście zaznaczyłem że wymieniłem monitor na 240 Hz, ale nikt nie wskazał tego jako przyczynę problemu, a ja sam nie wpadłem na to, żeby zmniejszyć odświeżanie No ale najważniejsze że przyczyna jest już znana