Zacznę od tego, że moja płyta nie wspiera XMP /gotowiec Lenovo/
Potrzebowałem DDR4 2666Mhz…i5 9-gen tyle standardowo obsłuży. Wszystkie/większość/ kości w cenach normalnych po zagłębieniu się w szczegóły to przeważnie 2133Mhz - podkręcane, ale w sklepie to 2666.
Niestety u mnie w komputerze to 2133.
Kupiłem już 3000Mhz, bo na stronie producenta było, że #jedec to 2666.
Ale nie, przyszły zamontowałem i 2400Mhz. /Takie ładne Patrioty/.
Dogrzebałem się datasheet w PDF i co innego niż na stronie.
Oddałem.
Operacja powtórzyła się jeszcze z IRDM X ,
W końcu kupiłem A-Data 3200Mhz, żeby mieć 2666Mhz.
A teraz nauczony doświadczeniem /grzebaniem w dokumentacjach/ mogę polecić HyperX Fury, te w większości są standardowo wysoko taktowane.
Tak więc uważać, co się kupuje.
Tylko to nie jest wina pamięci. Płyta ustawia taktowanie na bezpieczne. A czy po założeniu ich dokonałęś zmiany w „Ustawienia programowania ukłądu UEFI” i wyłaczyłęś Auto i spisałęś taktowanie ?
Nie mam w UEFI żadnego AUTO. Pamięć z fabryki ma mieć 2666Mhz, a nie sztucznie podbite 2133.
I to jest wina pamięci i „speców” od marketingu.
I tą wartością jest #jedec, sprawdź sobie w cpu-z
Najniższy #jedec, to jest Twoje fabryczne taktowanie pamięci. Reszta to zwykłe podkręcanie, nazwane szumnie XMP
CPU-Z nie otczytuje pamięci tylko podaje rzeczywiste taktowanie. Jeżeli masz UEFI ograniczone i nie masz np. czegoś takiego :
to każdą Ci obniży o pozion w dół. Co co piszesz to jest powszechnie znany problem z niektórymi płytami. Jak byś tą 2666MHz włożył w plytę tamim BIOSEM to by się dało ustawić odpowiedzni.
Podaj oznaczenia fabryczne tych pamięci, chyba że ktoś nie osukał. Są takie „kwiatki” jak piszesz na pamięciach z Alliexress
CPU-Z odczytuje pamięci, rzeczywiste masz w zakładce Memory
I nic nie obniża w dół, tylko daje fabryczne SPD, tak wygląda spec. Np. Fury Renegate:
Testowane i sprzedawane jako 3000MHz, ale fabrycznie to jest 2400
A takie HyperX Fury, oczywiście odpowiednio droższe, sprzedawane jako 2666MHz, mają 2666
Oni oszukują nieświadomych - to prawda. Ale jeżeli nasz tylko 1,2V to weś pamięć na 1,2V i wszystko się będzie zgadzać. I to jest tak jak pokazałem ci na BIOSIE - ustawiasz napięcie i częstotliwość - dla tej może być np, 3200MHz na 1,2V a jak nie pójdzie to na 1,35V. Ale ty nie masz takiej możliwości.
To ciekawe co piszesz, bo wyobraź sobie, że wziąłem pamięci na 1.20V
IRDM X i poszły też tylko na 2133MHz, bo tyle mają - Oddałem.
Te Vengeance 4000 to też są 2133, tylko podkręcone./ Nie potrzeba XMP,żeby je tak podkręcić/
Ale nie o to chodzi. Nie chodzi o XMP. Masz powyżej pamięc DDR4-2123 na 1.2V i napis na niej jest prawdziwy bo na tyle chodzi. Przy moich biose możesz ją ustawić na niższe taktowanie a przy XMP na 2666. Natomiast pamięć z max taktowaniem fabrycznym jaką spotkałem to była 3000 ale kosztowała w h…j pieniędzy. Nie można mieć pamięci z taktowaniem fabrycznym 4000 lub 5000 bo by się od razy spaliła. A odnośnie XMP to w/g intel:
Aby łatwo podkręcić1 posiadane platformy, użytkownicy końcowi – zamiast regulować poszczególne parametry w systemie BIOS – mogą wybrać odpowiedni profil. Ponowny wybór profilu domyślnego resetuje platformę i przywraca domyślne ustawienie.
Czyli XMP test tylko profilem, króry ja moge ustawić ręcznie w biosie (tym powyżej)
Natomiast zgadzam się z tobą, że to oszukaństwo bo powinno być napisane na obudowie np 2666 lub 2666XMP.
To jest komputer do biura, dlatego miał słaby zasilacz fabrycznie, liche chłodzenie, i ma skromny BIOS. Nawet wtyczki zasilania są małe, przez co prąd idący na płytę jest ograniczony, mimo zmiany zasilacza. Rozbudowa takich komputerów stwarza często problemy z zasilaniem, obsługą innych podzespołów itp. To po prostu sprzęt zaprojektowany do pewnych zadań.