Witam , potrzebuje pomocy . Na programie gimp 2.1 nie mam pojęcia jak zrobić tak aby pod moim logo dodać napis firmowy . Są to dwa różne pliki ( robione w gimp ) nie wiem jak zrobić żeby przenieść sam napis , jak próbuje go przenieść na logo to idzie jak by z całym białym tłem i jak go nakładam to przykrywa mi całe logo . Proszę o pomoc jak mógłbym to rozwiązać . Pozdrawiam
Przenieś „logo” i napis na inne warstwy w prawym panelu i odpowiednią dźwignij w górę:
https://www.google.com/search?q=warstwy%20gimp
Warto też aktywować sobie kanał alfa (przezroczystość).
Jak nie pracujesz na XP lub Viście to warto Gimpa zaktualizować do 2.10.38 („literówka” z uciętym zerem sugeruje prehistoryczne wydanie beta/niestabilne sprzed 20 lat - GIMP - GIMP History):
W przyszłym roku pewnie będzie już wersja 3.0.x jako stabilna na najbliższe kilka lat.
Dwie warstwy, maska, przecierka, możesz wyciąć, no nie wiem, możesz kolor tła zrobić przeźroczysty, masz całe mnóstwo sposobów.
wklej napis jako warstwę i przeskaluj
Gimp jest trudny bo mało intuicyjny. Może wypróbowałbyś coś bardziej photoshopopodobnego - Krita.
Darmowy, bardzo intuicyjny, ma wersje na wszystkie znaczące systemy operacyjne i jest po polsku.
Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Trening czyni mistrza
Gimp jest bardziej podobny do CS niż Krita.