GIMP 2.10 nie widzi czcionek instalowanych w Windows 10. Skorzystałam z wszystkich podpowiedzi rozwiązania tego problemu, jakie w języku polskim znalazłam w Internecie i żaden się nie sprawdził. Na ten problem skarży się sporo ludzi więc może na tej stronie znajdę pomoc i rozwiązanie.
Próbowałeś wyczyścić (usunąć wszystkie pliki) cache czcionek przy wyłączonym Gimpie i resetu kompa? Cache znajduje się w : Users**[TWÓJNICK]**\AppData\Local\fontconfig\cache
Usunęłam cache i nic nie pomogło.
Spróbuj w takim razie skopiować fonty Windowsa (C:\Windows\Fonts) do folderu Gimpa z nimi (C:\Program Files\GIMP 2\share\gimp\2.0\fonts), następnie zrestartuj Gimpa i sprawdź.
Zaraz spróbuję. Zdaje się, że to też robiłam, ale może nie w tym miejscu.
Niestety, tam się nie da nic ani wpisać ani wkleić.
Jak to się nie da? Folder nie istnieje? Możliwe, że zamiast “2.0” masz inny numer. A i jeśli GIMP jest w wersji 86x, to jego folder znajdować się będzie w “Program Files (x86)” zamiast “Program Files”.
Kiedy otworzyłam C:\Program Files\GIMP 2\share\gimp\2.0\fonts) pokazał się napis: “ten folder jest pusty” i na tym pustym miejscu nic nie dało się wkleić ni napisań. Jakby to pole było martwe.
Ok, czyli istnieje. Teraz wejdź do folderu czcionek Windowsa, który wyżej podałem, zaznacz wszystkie czcionki i skopiuj je (najpierw CLTR+A, potem CTRL+C). Po tym wejdź do pustego folderu czcionek Gimpa i wciśnij CTRL+V, czyli “Wklej”.
Lecę!!!
Jesteś genialny!!! Stokrotne dzięki!!! Działa!!!
Spoko, nie ma sprawy, miłego ryso-malowania
Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję.
Zobacz czy pracujesz na koncie administratora a nie z ograniczonymi uprawnieniami.