Witam,
Piszę aktualnie program w Javie i mam pytanie dotyczące systemu kontroli wersji GITa - wiem że to nie problem programistyczny, jednak do żadnego innego działu mi to nie pasowało, a programiści jak wiadomo mają duże doświadczenie z GITem lub innymi systemami kontroli wersji.
Chciałbym, aby moja aplikacja działała dla paru podmiotów, dajmy na to sklepów:
sklepA;
sklepB;
sklepC;
Główne działanie programu dla każdego sklepu jest takie same - zmiany pomiędzy sklepami dotyczą tylko jednego folderu, dajmy na to “config” - w którym przechowuję schemy dla danego sklepu - każdy ma inną, ale program poprawnie to przetwarza i co najważniejsze - to działa.
Jednak teraz zaczynają się schody: wymyśliłem sobie, że wygodnie byłoby (skoro każdy sklep ma taki sam program główny a różni się wyłącznie schemami) utworzyć sobie w GIT’cie twór następujący:
- Branch master przechowuje mi program główny, który na bieżąco rozwijam i w nim “grzebię”
- Branch sklepA przechowuje folder “config” ze schemami do sklepu A
- Branch sklepB przechowuje folder “config” ze schemami do sklepu B
- Branch sklepC przechowuje folder “config” ze schemami do sklepu C
Chciałbym, aby branche: sklepA, sklepB, sklepC posiadały na bieżąco zaktualizowaną podstawę (czyli master ) - gdy tylko wrzucę Commita na master , na branchu sklepA automatycznie zaciągnie się najnowsza wersja programu.
Innymi słowami: klonując branch sklepA ściąga mi się cały projekt, razem najnowszą wersją Mastera.
Wydaje mi się, że można do tego użyć modułów zależnych, jednak jeszcze nigdy się tym nie bawiłem i jak na razie wiem, że istnieją Być może są jakieś inne metody na synchronizację branchów z masterem?
Oczywiście można rebase’ować mastera z brancha - lub po prostu mergować brancha sklepA z master em - ale zależy mi na tym, aby każdy klonujący branch sklepA dostał od razu najnowszą wersję programu bazowego .
Najlepiej, gdyby dało się to zrobić w obrębie jednego repo.
Być może ktoś z Was używał branchy w ten sposób i mógłby doradzić, w jaki sposób to najlepiej zrealizować?
Pozdrawiam