Głos na słuchawkach i głośnikach jednocześnie

Otóż nie umiem skonfigurować menedżera Raelteka w taki sposób, że jak podłączę słuchawki do przedniego panelu w obudowie był głos tu i tu jednocześnie.

Poza tym wszystko pięknie działa tzn. jak podłącze słuchawki - głośniki (2+1) się wyciszają. Będzie jakaś rada na to?

capture06272010112004.jpg

Gdy zaznaczę drugą pozycję: Równoczesne… podłączam słuchawki, włącza się popup z zaznaczeniem słuchawki i … nic się nie dzieje, w dalszym ciągu głośniki grają, a w słuchawkach nie ma głosu. Jak przełączę z powrotem na: Wyciszenie… to w słuchawkach jest głos, natomiast w głośnikach nie.

capture06272010115425u.jpg

Normalnie, bez słuchawek

capture06272010115927.jpg

Gdy podłącze słuchawki z mikrofonem. Dźwięk tylko w słuchawkach

capture06272010120249.jpg

Gdy podłącze słuchawki z mikrofonem. Dźwięk tylko w głośnikach

Też miałem ten problem. W tym oprogramowaniu Realtek jest jakiś bug (sęk w tym, że ja mam inną wersję tego oprogramowania, chyba starszą niż Ty) albo zostały te opcje źle przetłumaczone na polski.

Generalnie mam to podłączone tak. Na panelu przednim (u mnie to jest ten z tyłu obudowy) mam podłączone słuchawki i mikrofon, a na panelu tylnim (u mnie to jest ten z przodu obudowy) mam głośniki. W tym oprogramowaniu Realtek muszę mieć zaznaczoną opcję “Wyciszanie urządzenia tylnego wyjścia, po podłączeniu urządzenia przedniego gniazda słuchawek” i wówczas to działa. Dźwięk jest w obu urządzeniach.

Spróbuj podłączyć te urządzenia tak jak ja i pokombinować jeszcze z tymi opcjami. Może zaznacz obie na raz, tj. to Wyciszanie … i Równoczesne … i zobacz co się stanie.

Nie można zaznaczyć obu naraz:(

Może wystarczy zaktualizować sterowniki? Bo te które mam to są z płyty od mobo. Niestety, nigdy nie mogę się połapać z tymi numerkami. poprosiłbym o dokładnego linka. Może są nowsze?

capture06272010145108.jpg

Mowa o zintegrowanej karcie dźwiękowej z tej płyty głównej, którą masz w sygnaturze?

Jeśli tak to najnowsze sterowniki masz tutaj w sekcji Audio: http://www.gigabyte.pl/products/mb/driver/ga-ma790fxt-ud5p_10.html

Nie wiem, czy te co masz są najnowsze (też nie znam się na tych cyferkach), ale możesz ściągnąć z tej strony, w razie czego w trakcie próby instalacji będziesz miał informację, że zainstalowana wersja sterowników jest aktualna lub coś w tym stylu.

Zaktualizowałem sterowniki, teraz mam tak;

capture06272010180012.jpg

Lecz niestety nic nie pomogło, aby był dźwięk w słuchawkach muszę przestawić na: “Wyciszanie urządzenia tylnego wyjścia, po podłączeniu urządzenia przedniego gniazda słuchawek” (nie ma wtedy w głośnikach).

Może jeszcze jakieś pomysły?

Źródło: http://en.kioskea.net/forum/affich-43066-cannot-hear-sound-from-headphones

kliknij na ten obrazek folderu co jest nad napisem Analogowe i tam ponoć jest opcja:

“Wyłącz wykrywanie podłączenia urządzenia do panelu przedniego.” (moje tłumaczenie z angielskiego może być błędne, ale generalne coś podobnego tam powinno być)

Zaznacz tą opcję oraz zaznacz opcję “Wyciszenie …”

i spróbuj wówczas zobaczyć, czy masz ten dźwięk w obu urządzeniach.

Jak nie zadziała od razu to podłącz te urządzenia tak jak ja mówiłem, czyli do panelu przedniego słuchawki z mikrofonem, a do tylnego głośniki i z takimi opcjami jeszcze raz sprawdź, czy zadziała.

Tak jak mówiłem, ja mam trochę inny interfejs graficzny do tych sterowników Realtek-a, bo tak by było po problemie, a tak błądzę w ciemności, ale to być może zadziała co opisałem przed chwilą :smiley:

Pomogło :smiley: Wystarczyło jedno opcję zmienić :oops:

Wielkie dzięki za zaangażowanie =D>

nie ma sprawy

dobrze, że działa