Głośna karta graficzna RTX3060TI

Witam.

Posiadam kartę graficzną MSI rtx 3060 ventus 2 wiatraki i jest ona zazwyczaj bardzo głośna. Obudowa komputera jest czysta, zadbana i przewiewna. Posiadam kilka wiatraków wprowadzających i wyprowadzających powietrze. Niestety, ale karta graficzna bardzo często skacze do 70 stopni i wiatraki działają bardzo głośno. Prawie jak odkurzacz. Ich irytująca głośność zaczyna się mniej więcej przy 55/60 stopniach. Oczywiście bawiłem się w MSI afterburnerze, lecz wiadomo = temperatura skacze → wiatraki chodzą mega głośno.
Jestem na tyle zdesperowany by rozwiązać problem, że jestem gotów podjąć metody inwazyjne i zaryzykować uszkodzeniem karty.

Czy jest coś co mógłbym zrobić?

Widziałem na youtube filmik jak chłop pokrywał kartę miedzią coś tego typu: https://www.youtube.com/watch?v=f8f6ZHCPVpw (mam nadzieję, że link można wstawiać).

Widziałem też na amazonie do kupienia „radiator” do karty graficznej tego typu:

Myślicie że takie rzeczy mają sens?

Dodam przy okazji zdj swojego komputera w środku żeby nie było:

Proszę o sugestie.
Dziękuję.

Karty MSI Ventus są bardzo głośne przy dużym obciążeniu, z tego co kojarzę to najgorszy układ chłodzenia od MSI. Pomysł z podkładkami miedzianymi bym odpuścił, bo tutaj problem może być w samej konstrukcji lub w stanie technicznym układu chłodzenia. Powodem nie musi być wcale problem z odprowadzaniem ciepła z pamięci, obstawiałbym raczej temperaturę rdzenia GPU lub sekcji zasilania. Zastosowanie podkładki miedzianej o nieodpowiedniej grubości na pamięciach może docelowo odsunąć chłodzenie od rdzenia GPU karty, co tylko pogorszy sprawę. Z informacji, które znalazłem wynika że MSI RTX 3060 Ventus 2X ma tylko dwa ciepłowody, do tego znane są przypadki uszkodzenia ciepłowodów w tym modelu chłodzenia.

Zacząłbym od demontażu i czyszczenia układu chłodzenia, wymiany pasty na rdzeniu GPU i sprawdzeniu stanu termopadów oraz ich ewentualnej wymiany. Jeżeli nie czujesz się na siłach aby to wykonać to oddaj kartę do serwisu celem wykonania takich prac konserwacyjnych. Jeżeli masz jeszcze aktualną gwarancję/rękojmię na kartę to może zacznij od niej.

Ponadto raz piszesz o karcie RTX3060Ti, a za chwilę o RTX3060. To znaczna różnica, oba modele karty mogą mieć różnice konstrukcjne układu chłodzenia np. inną ilość ciepłowodów itd. Dlatego sprawdź dokładnie jaki to model karty.

Przepraszam. Cały czas chodzi o wersję 3060ti, która serio odbiera komfort grania w gry właśnie przez to jak głośno chodzi. W takim WOW czy diablo 4 temperatury to 75/80 stopni i ogromny hałas.
Rozkręciłem kartę i zrobiłem zdj jak to wygląda. Nie jestem znawcą, ale chyba całkiem nieźle. Nałożyłem świeżą pastę, jednak nic to nie dało.

Dolne wiatraki powinny być tak obrócone? Mam je z jakiejś starej obudowy phanteksa, ale chyba zamówię jakieś z corsaira - może lepiej będą działać.

Szkoda że wcześniej nie wiedziałem że ta karta jest taka felerna. Sugerowałem się opiniami na stronie ludzi, którzy ją kupili.

Upewnij się w którą stronę dmuchają te wentylatory. Powinny dmuchać na kartę graficzną, nie wyciągać od niej powietrze.

Może trochę nie na temat ale przypadkiem wentylatory są prawidłowo "przykręcone "?

GPU lubi jak jest dmuchany a w tym przypadku wygląda że trzy wentylatory zamiast dmuchać dodatkowo na GPU to w pewnym sensie wysysają potrzebne świeże powietrze na zewnątrz obudowy.

Screenshot 2024-05-30 at 20-57-27 Głośna karta graficzna RTX3060TI - Sprzęt komputerowy _ Sprzęt komputerowy - dobreprogramy - forum

Podobnie czy chłodnica nie powinna być "przykręcona " inaczej tzn węże u góry a nie na dole?