Głośnik BT do pracy

Hej, mam do wykorzystania bon allegro na 150 ziko. Sprawa wygląda tak, że chcę za to kupić jakiś głośnik BT do pracy; miło gdyby bass był głęboki, a głośnik wytrzymały.
Miałem okazję testować “Sound Club - Rugged Mini”, szukam jednak czegoś jeszcze mocniejszego.
:slight_smile:

Zrób sobie i współpracownikom przysługę i oszczędź pierdzenia z głośnika BT.

E tam, taki JBL Go już całkiem przyjemnie gra. Na pewno lepsze to niż słuchanie muzyki z telefonu, a do pracy fizycznej fajnie jak coś brzęczy w tle :slight_smile:

1 polubienie

Weź sobie głośnik od Xiaomi : https://www.x-kom.pl/p/362882-glosnik-przenosny-xiaomi-mi-bluetooth-speaker-zloty.html

Całkiem nieźle gra jak na te rozmiary, cenę i fajnie wykonany.

2 polubienia

A pomyślałeś o tych, którzy wolą popracować w spokoju niż słuchać twoje gusta muzyczne?

A skąd założenie, że nie chcą słuchać?

Może boja się powiedzieć, bo są “zastraszeni” presją otoczenia i tylko przytakują?

A skąd w ogóle założenie, że @Remulux pracuje w towarzystwie? Może pracuje sam i w odosobnieniu i chciałby posłuchać muzyki ale nie lubi albo nie może nosić słuchawek?

Do słuchania muzyki głośnik BT się nie nadaje więc powód nie ma znaczenia. Jedyna sensowna rada to nie kupować.

Zapewne wg. Ciebie do słuchania muzyki nadaje się wyłącznie pomieszczenie odsłuchowe? :slight_smile:

Dlaczego trzeba od razu przechodzić ze skrajności w skrajność? Czy jeśli ktoś nie akceptuje rozwiązania konstrukcyjnie upośledzonego to jedyną alternatywą musi dla niego być wybudowanie profesjonalnej sali koncertowej? Naprawdę tak uważasz? Skreślenie rozwiązań z definicji beznadziejnych nie oznacza, że konieczne jest korzystanie z tylko absolutnego szczytu osiągnięć ludzkości…
Jednak nadal poniżej pewnego poziomu nie warto schodzić. Kupujmy produkty, które nie są poniżej godności człowieka :wink:

Gdzie rysujesz więc “granicę godności człowieka”? :slight_smile:

W audio na napisie Bluetooth, którym nie przesyła się bezstratnie dźwięku. A co dalej to już trzeba posłuchać żeby ocenić.

Zdajesz sobie sprawę, że Bluetooth pozwala na przesyłanie dźwięku z bardzo wysokim bitrate? Kodeki AAC (256 kbit/s), aptX (345 kbit/s), aptX-HD (576 kbit/s) a tymczasem Spotify oferuje bitrate na poziomie 160 kbps dla zwykłych użytkowników do 320 kbps audio dla użytkowników premium. Czyli apt-x spokojnie udźwignie dźwięk premium.

Ale lepiej rzucić tekstem w stylu

Niż rzeczywiście zbadać temat :slight_smile: A to dopiero początek - bo mowa wyłącznie o przesyłaniu sygnału. Do tego dochodzi DAC, wzmacniacz i sam właściwy głośnik.

Więc zapewniam Cię, że do “posłuchania sobie” muzyki do umilenia w pracy, “trochę-droższe-niż-najtańszy-chiński-szajs” w zupełności wystarczają i zapewniają jakość dostosowaną do źródła sygnału.

Gdzieś dzwoni, ale jak to działa jednak nie wiesz :slight_smile: Otóż aptX to kompresja. Zatem to nie jest “uciągnięcie” Spotify Premium tylko druga kompresja stratna po tej, którą zastosowało Spotify. Czyli zamiast źle masz bardzo źle.

BT to wspólny mianownik do odrzucenia produktu. Czy można zrobić przewodowy głośnik grający gorzej niż głośnik BT? Oczywiście. Tylko to nie ma znaczenia, bo żadnego z nich nie należy kupić.

Widzisz, trochę wiesz, ale nie do końca :smiley: W przypadku źródłowego kodeku w dowolnym formacie, po rekompresji na APTX rzeczywiście dostaniemy gorszy format. Na ile gorszy? Proponuję, żebyś skompresował sobie JPG w jakości 80%. A następnie skompresował go ponownie z jakością 70%. Teraz porównaj oba obrazki. Dla typowego zdjęcia nie znajdziesz żadnej różnicy, gwarantuję Ci to.
Ale jak użyjesz Tidala czy Apple Music (oba korzystające z AAC) to kompresja może nawet nie nastąpić.

Czyli jednak już nie Bluetooth? :slight_smile: No dalej, przyznaj się jaka jest dla Ciebie granica :slight_smile:

Rzucasz tekstami a jestem przekonany, że z BT miałeś do czynienia z jakimś śmiesznym ultra-stratnym kodekiem typu SBC, na dodatek z beznajdziejnym DACem i teraz rzucasz tekstami, że bluetooth nie nadaje się do muzyki :slight_smile:

A najważniejsze, że totalnie pomijasz cel zakupu autora, tylko próbujesz przepychać swój “jedyny słuszny” światopogląd :slight_smile:

Przecież napisałem Ci, że BT dyskwalifikuje z miejsca, to jest wspólny mianownik wszystkich urządzeń, których nie warto nawet rozważać. A w przypadku przewodowych głośników trzeba posłuchać. 3 raz tego nie napiszę takżę bardzo proszę, żebyś to tym razem przyjął do wiadomości.

Co do podwójnej kompresji stratnej to w zasadzie potwierdziłeś to co napisałem. Masz stratę 2 razy i to jest bezsprzeczne.

Autora nie pomijam w ogóle. Zapytał jaki głośnik BT i dałem mu, moim zdaniem, właściwą odpowiedź: żaden. Najwyżej się z nią nie zgodzi, jego sprawa. Ja odpowiedziałem zgodnie z najlepszymi intencjami.

Chwilkę mnie nie było; jest nas 3 na całym “magazynie”. W promieniu ok. 500 metrów nie ma nawet ludzi. Siedzenie po 8h bez muzyki już nas dobija :slight_smile:

Xiaomi już zamówiony.
Dzięki za pomoc ^^

1 polubienie