Głośnik Płyty Głównej. Odłączenie!

Witam!

Moja Płyta główna to Gigabyte 945PL-S3.

Strasznie irytujący jest dźwięk podczas włączania komputera tzn. Speaker Płyty.

Z tego co wiem speaker nie znajduje się bezpośredni na płycie.

Więc odłączyłem kabelek Speaker , ale niestety dźwięk nadal pozostał.

Chwile poszperałem i wydaje mi się, że speaker znajduje się na przednim panelu razem z wyświetlaczem LED.

Nie jestem pewny czy to jest właśnie on.

Wrzucam zdjęcie, proszę o odp.

Czy mogę go wyjąć, a jeżeli nie to czy wyrwanie go spowoduje jakieś problemy? :twisted:

dsc00776pno.th.jpg

Możesz go bez obaw odlutować. Lepiej jednak wstawić w szereg wyłącznik.Sygnalizacja dźwiękowa przydaje się przy ustalaniu usterek 8)

Może wystarczy zaklejenie go kawałkiem taśmy klejącej, z pewnością będzie cichszy a jego piski przydadzą się w czasie awarii, tak robiło się kiedyś z modemami telefonicznymi :slight_smile:

Jeżeli odlutować to w jaki sposób?

Jak zrobić wyłącznik? :smiley:

Po prostu odłącz go od płyty głównej. Nic nie lutuj. Nic nie zaklejaj.

Tu ktoś miał odwrotny problem do Twojego :smiley:

viewtopic.php?f=19&t=319859&start=0

Odłączenie kabelka nic nie daje, a wyciągnąć z panelu się go nie da. Jest przylutowany!

JAk tego się pozbyć?!

Widocznie nie odłączyłeś tego kabla co trzeba. Napisz w jakich sytuacjach występują dźwięki.

Nie ma zworek, ani opcji w biosie. Po prostu musi odłączyć kabelek od płyty głównej. To wszystko. Głośnik na pewno nie jest podłączony na STAŁE do mobo. Rzecz jest tak prosta i banalna, że aż żal pisać. Do płyty głównej podłączone jest raptem kilka kabelków: dioda power, dioda HDD, przycisk reset, włącznik oraz właśnie speaker. Cała wiącha jest w jednym miejscu najczęściej w prawym dolnym rogu płyty.

No w tym problem, że mam dwa speakery w komputerze!

Jeden już odłączyłem poprzez odpięcie kabelka, natomiast drugi znajduje się na ukł. scalonym wyświetlacza przedniego panelu, i gdybyś slawex1983 trochę ruszył się i obejrzał zdjęcie które dołączyłem to może wpadłbyś na to, że jest on integralną częścią tego ukł, natomiast do ukł dochodzi tylko jeden kabelek- Zasilający! Nie ma możliwość wyłączenia go przez odpięcie innego kabelka. Napisałem tego psta, żeby dowiedzieć się jak wymontować drugiego speakera.

Więc jeżeli nie masz wiedzy, która umożliwiłaby pomoc to po prostu odpuść sobie, okej? :expressionless:

Od razu mogłeś pisać, że masz dwa głośniki. Po prostu odłącz jeden kabelek od głośniczka (np. używając nożyczek). Możesz też zrobić włącznik tak jak ktoś wcześniej pisał. Ale nie pytaj już jak!

Koleś pytam się czy można go wyrwać i tylko tyle, okej?

Wyrwać? Ty chyba żartujesz. Chcesz to wyrywaj.