Głośnik podłączny do monitora

Mam takie pytanie: czy jest możliwość podpięcia systemu nagłośnienia do gniazda słuchawkowego w monitorze, tak by to działało w miarę sensownie? Jeśli tak to jakie? Fajnie by było gdyby to był subtelny soundbar nie szerszy niż monitor 27’ w rozsądnej cenie.
Posiadam konsolkę Nintendo i ją chcę podłączyć do monitora (to tak gwoli wyjaśnienia, zanim znajdą się “znawcy” uświadamiający mnie, że głośniki inaczej się podłącza)

Jeśli zależy Ci na jakości dźwięku to nie. Jeśli chcesz, żeby po prostu coś grało to możesz podłączyć choć pewnie coś o niezbyt dużej rezystancji.

Ja stosuję takie rozwiązanie. Mam do monitora podpięte głośniki 2.1. I powiem ci, że jakość dźwięku jest gorsza niż wtedy gdy głośniki podpięte są bezpośrednio do wyjścia karty dźwiękowej. Po czasie uszy się przyzwyczajają. Ale jak słucham muzyki prosto z karty dźwiękowej i naglę przepnę głośniki i podepnę je do monitora to różnica jest mocno wyczuwalna. Ja jednak nie jestem audiofilem i dla wygody mam podpięte głośniki do monitora a słuchawki do karty dźwiękowej. Dzięki czemu łatwo bez przepinania kabli mogę się przełączać między słuchawkami a głośnikami.

Jak dobrze Was (wyżej) rozumiem to nie uzyskam w ten sposób lepszego dźwięku niż z wbudowanych głośników w poniższym monitorze…?

…w sumie dźwięk nie jest taki zły i jeśli chodzi o Nintendo wystarczający. Zapytam inaczej, a jeśli chodzi o późniejsze PS4 to co polecacie?

Moim zdaniem dźwięk będzie lepszy na zewnętrznych głośnikach podłączonych do monitora niż na tych wbudowanych w niego ale gorszy jeżeli te same głośniki podłączyłbyś bezpośrednio do wyjścia karty dźwiękowej a nie monitora.

…a podpowiesz coś (najlepiej w formie subtelnego soundbara, porządny zestaw 2+1 mam już podłączony do PC) co aktualnie będę mógł podpiąć do gniazda słuchawkowego, a potem móc podpiąć do PS4?