Głośniki 5.1 a karta dzwiękowa

Witam , od godz 12 siedzę na tych forach i nie mogę dojść do uregulowania mojego problemu ;/

Kupiłem głośniki Creative T6160 5.1 i mam problem z dokładnym podłączeniem.

Mój problem jest taki iż po podłączeniu wszystkiego działają tylko dwa głośniki i to zależy od tego który kabel podepnę pod kolor gniazda zielony. Jeśli to zielony to gra front , jeśli różowy to tył a jeśli czarny to centralny głośnik.

Wiem , że mam kartę zintegrowaną ale jest tak dużo postów w necie tym , ze w końcu nie wiem czy ona obsługuje 5.1 czy nie.

Od 12 czytałem i instalowałem różne sterowniki i prawie żadnych nie mogę zainstalować. Wiem , że w kontrolnym panelu sterownika można zmienić np gniazdo mikrofonu na zwykłe gniazdo ale ja tego nie mam. Wiem , że w realteku jest taki fajny panel i tam się to dało zrobić ale niestety nie mogłem tego sterownika zainstalować.

Do pomocy wkleję raport z Everesta.

Wersja EVEREST v2.20.405/pl

Strona domowa http://www.lavalys.com/

Typ raportu Kreator raportów

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600 (WinXP Retail)

Data 2013-05-08

Czas 17:42

Podsumowanie

Komputer:

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional

Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Nazwa komputera STARZYKO-PC

Nazwa użytkownika Starzyk

Płyta główna:

Typ procesora Intel Celeron, 2400 MHz (24 x 100)

Nazwa płyty głównej Hewlett-Packard HP d530 SFF(DZ069A)

Mikroukład płyty głównej Intel Springdale-G i865G

Pamięć fizyczna 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Typ BIOS’u Compaq (07/10/03)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)

Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Ekran:

Karta wideo NVIDIA GeForce4 MX 440 (Omega P 1.5672a) (64 MB)

Akcelerator 3D nVIDIA GeForce4 MX 440

Monitor Proview 565 (FGOJ3B0099613)

Multimedia:

Karta dźwiękowa Intel 82801EB ICH5 - AC’97 Audio Controller [A-2/A-3]

Magazyn:

Kontroler IDE Intel® 82801EB Ultra ATA Storage Controllers

Kontroler IDE Intel® 82801EB Ultra ATA Storage Controllers

Dysk fizyczny SAMSUNG SP0802N (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Napęd dysków optycznych DTSOFT Virtual CdRom Device

Napęd dysków optycznych HL-DT-ST CD-RW GCE-8527B (52x/32x/52x CD-RW)

Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVD-ROM GDR8162B (16x/48x DVD-ROM)

Status dysków SMART OK

Partycje:

C: (NTFS) 16426 MB (4345 MB wolne)

D: (NTFS) 59906 MB (24268 MB wolne)

Rozmiar całkowity 74.5 GB (27.9 GB wolne)

Urządzenia wejściowe:

Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2

Mysz Mysz zgodna z HID

Mysz Mysz zgodna z PS/2

Sieć:

Karta sieciowa Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet for hp (192.168.0.101)

Urządzenia zewnętrzne:

Drukarka Samsung ML-1860 Series

Kontroler USB1 Intel 82801EB ICH5 - USB Controller [A-2/A-3]

Kontroler USB1 Intel 82801EB ICH5 - USB Controller [A-2/A-3]

Kontroler USB2 Intel 82801EB ICH5 - Enhanced USB2 Controller [A-2/A-3]

Urządzenie USB BCM2035B3 ROM Adapter Generic

Urządzenie USB Urządzenie USB interfejsu HID

Wiem , że komputer to jest do wy****nia ale ogólnie korzystam z laptopa a stacjonarny to tak , żeby posłuchać jakieś muzy czy jakiś film

z góry dziękuję za każdą pomoc

Jeśli to stacjonarka HP to sterowniki pobierz ze strony http://www8.hp.com/pl/pl/support-drivers.html

Pobierz jakiś materiał z dźwiękiem 5.1 (nie zwykłe MP3) i ciesz się dźwiękiem przestrzennym.

Jeśli będzie Ci przeszkadzać, że dźwięk stereo będzie odtwarzany tylko w przednich głośnikach i subwooferze to możesz poszukać opcji wypełnienia pozostałych kanałów ale dalej muza będzie stereo, tyle że z wszystkich głośników.

:roll:

Z Twojej wypowiedzi można wywnioskować, że nie masz karty dźwiękowej, która obsłuży dźwięk 5.1

Ile znajduje się wyjść w Twoim komputerze? Aby obsłużyć te głośniki i dźwięk 5.1 powinieneś mieć przynajmniej 3 oznaczone następującymi kolorami: zielony, czerwony/różowy i czarny.

Jeżeli posiadasz tylko 2 gniazda: słuchawki i mikrofon to zapomnij o podłączeniu tych głośników.

Z tyłu PC mam 3 wejścia : czerwone /różowe , zielone i niebieskie

a z tymi sterownikami zaraz spróbuje :slight_smile:

// edit

Z tej strony ciężko coś znaleźć ;/ ale właśnie potrzebuje coś takiego jak w realtek , żebym z dwóch gniazd mógł zrobić normalne gniazda i , żeby zaczeło je czytać. Bo jak przepnę głośniki z tylu na front to grają ;d Czyli nie czyta mi dwóch gniazd czerwonego i niebieskiego.

Na tej karcie nie zadziałają głośniki 5.1. Jedno wejście jest na mikrofon a drugie liniowe. Do dyspozycji głośników masz więc tylko zielone wejście. No chyba, że w opcjach sterownika możesz zmieniać ich funkcjonalność.

No jedni piszą , że im działa a inni , że nie mogą sobie z tym poradzić.

Ogólnie mam 3 gniazda i wiem , że da się tak zrobić w sterownikach , że się zmienia funkcjonalność gniazda ale no nie moge jakoś sterowników znaleźć ani nic ;c

Wydaje mi się, że koledzy powyżej piszący, iż to karta stereofoniczna mają jednak rację. Chipset audio na Twojej płycie wprawdzie obsługuje dźwięk 5.1 ale najprawdopodobniej występuje też w wersji z obciętymi dodatkowymi kanałami i tak jest u Ciebie (swoją drogą nie spodziewałbym się w desktopie HP dźwięku surround bo i po co komu to w biurze?). Pozostaje Ci zakupienie dodatkowej karty dźwiękowej np. na PCI - sprawdź najpierw czy masz do dyspozycji wolny slot PCI.

:roll:

Na płycie głównej mam tu jakieś wejścia tylko nie wiem czy to są te :

HP_P4SD_323091-001.jpg

Czy to są te 3 wejścia białe obok siebie ?

Jeśli tak to poleć ktoś jakąś najtańszą kartę :wink:

z góry dziekuje

//edit

Czy taka karta by przeszła http://allegro.pl/karta-dzwiekowa-sound … tabsAnchor ?

czy lepiej taka : http://allegro.pl/karta-dzwiekowa-sound … 74844.html ??

Hej,

Tak, te białe złącza to porty PCI.

Tak, karta jest kartą na złącze PCI - spokojnie powinna działać.

To też karta z portem PCI - nowsza technologicznie z rodziny Audigy. Kiedyś używałem podobnej, tyle że w wersji na USB. :slight_smile:

To czy karta obsłuży sygnał 5.1 czy też nie, determinuje dokładny model chipsetu audio na płycie głównej. W większości przypadków niestety montowane były klasyczne układy stereo.

Pozdrawiam,

Dimatheus