Głośniki 5.1 a Winamp - Pomocy

Mam głośniki 5.1, większość programów je ‘widzi’ i dobrze działają, są one ustawione w programie sterującyk kartą dzwiękową. Niestety gdy odtwarzam muzykę w winampie działają tylko 2 głośniki. Kiedyś nie miałam tego problemu, niedawno przeinstalowałam windowsa i tak się dzieje. Jak ustawić winampa żeby działały wszystkie głośniki?

Uaktualnienie: Sprawa wygląda tak, że demo mp3 Winampa działa na wszystkich głośnikach, natomiast zwykłe mp3 nie. Jest to więc kwestia czegoś w rodzaju, że gdzies nie jest włączona opcja by odtwarzacze każdy dźwięk rozdzielały na wszystkie głosniki. Niestety nie mam pojęcia gdzie takie coś można ustawić, proszę o pomoc, męcze się z tym od tygodni i bez rezulatu :frowning:

ściągnij najnowsze kodeki ffdshow i przy instalacji wybierz 5.1 mi to pomogło ;PP

Był już taki temat, po wpisaniu frazy “winamp przestrzenny” do forumowej wyszukiwarki, pierwszym wynikiem jest temat: Winamp - gdzie ustawia sie 5.1? - tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

Niestety nie pomogło nic, w Media Playerze tez nie działają, działają jedynie gdy wchodzę w sterownik karty (Soundman) i robie test głośników, poza tym żaden program ich ‘nie widzi’.

panel sterowania->dźwięki i urządzenia audio->zaawansowane i masz 5.1 wybrane? niby banał ale zawsze coś ;p

Wszędzie jest poustawiane 5.1, tylko żaden program tego nie widzi. Nigdy nie miałam takiego problemu, pewnie nie obejdzie się bez reinstalacji windowsa albo wezwania spacjalisty :frowning:

Przecież większość mp3 to zwykłe dwukanałówki…a przy oglądaniu filmów dvd jest głos we wszystkich??

Zawsze każde mp3 działalo na wszystkich głośnikach… Jest dziwięk przy oglądaniu dvd ale również tylko na 2

Jakie masz głośniki i kartę?

Karta jest zintegrowana z płytą główną (Via KT3 Ultra- MSI), sterownik do karty to VIA AC97’ Audio.

start->panel sterowania->dźwięk i urządzenia audio->głośność(głośność urządzenia)->zaawansowane->opcje->sterowniki zaawansowane i tam poszukaj może możesz coś przestawić…

Po zainstalowaniu Winampa surround jest dźwięk we wszystkich głośnkiach tylko gdy włączam tzw utwory demo z winampa!! PRzy każdym innym mp2 dzwięk idzie tylko przez 2 głośniki…

Mówisz że przeinstalowałeś wina, czyli nie pamiętasz co i jak miałeś poinstalowane/poustawiane przed formatem(bo wtedy dźwięk był)…?

Wydaje mi się że tak samo było jak teraz, ustawione wszędzie w opcjach 5.1 i zawsze programy same zauważały sprzęt. Nie wiem co sądzić o tym że demo z winampa działa prawidłowo a reszta nie…

Tego próbowałeś?

A może aktualizacja sterowników?

Próbowalam wszystkiego w ustawieniach. Niestety wszystkie strony z tym sterownikiem jakie znalazłam są płatne, ale szukam dalej

:shock:

Dziwne…ale poszperaj…wg. mnie powinny być darmowe…dziwne…

Uaktualniłam: przybliżyłam na czym konkretniej problem polega

Winamp\preferences\output\zmienić z Wave_out na directsound_out

Miałam obie wtyczki, odinstalowałam weve_out i nie pomogło.

W dniu 10.05.2008 , o godzinie 17:24 został dopisany post przez Quenthel

Problem wciąż sienie rozwiązał… za to zauważyłam ze program AllPlayer odtwarza muzykę przez wszystkie głośniki, natomiast strasznie trzeszczy. Winamp wciąż nie, może to jest sprawa odpowiedniego ustawienia wtyczek WaveOut (jest napisane, że jest nieakwywna) i DirectSoundOut? POMOCY!!