Głośniki 5.1 a youtube i inne portale

Witam. Posiadam głośniki creative 5.1 P5800. Otóż słuchając muzyki z AIMP’a działają wszystkie głośniki łącznie z subbufferem. Jednak gdy słucham muzyki ze wrzuty lub youtube działają tylko 2 przednie głośniki. Niedawno formatowałem komputer, przed formatowanie na youtube działały wszystkie głośniki. Ustawione mam w VIA HD Audio Deck zestaw 6 głośników.

proszę o pomoc.

Włącz jakiś efekt dźwiękowy, możesz spróbować w kodeku ustawić by zawsze przechodziło przez niego (czy coś w ten deseń)

zauważyłem także, że w grach głośniki 5.1 także nie działają, tylko 2 przednie i delikatnie subbuffer…

sprawdzałem w Team Fortress 2, dźwięk mam ustawiony na głośniki 5.1

PS. Właśnie znalazłem temat, w którym klient ma ten sam problem co ja:

nie-dzialaja-wszystkie-glosniki-grach-youtube-t296656.html

Tak wogle to na youtube jest tylko opcja maksymalnie 2.1 w innych głośnikach jest tylko pogłos a co do gier to zależy wszystko od kary dźwiękowej u mnie w wiedźminie na przykład chodzi 5.1 bez zarzutów

Zrobiłem to samo co mój poprzednik i specjalnie zarejestrowałem się , aby pomóc bo miałem ten sam problem. :slight_smile:

Nic nie znalazłem na temat tego ,że “Youtube” odtwarza tylko 2.1 , a nie obsługuje 5.1 , ale obstaje przy tej wersji.

Ja obszedłem to następująco:

Kiedy słucham muzyki na jakimkolwiek odtwarzaczu , to zgodnie z ustawieniami karty i ustawieniami miksera Realtek’a, odtwarza mi na wszystkich głośnikach bez wyjątku.

W momencie kiedy chcę słuchać muzyki na “Youtube”, uruchamiam :

-menedżer Realtek

-zakładka wejscie/wyjście audio

• zamieniam wyjścia tylne równolegle do wyjść przednich

**(wszystkie 4 głośniki poza centralnym i subwooferem działają na zasadach ustawień pierwotnych front, a nie fron i rear)

Wtedy wszystkie głośniki działają ! :-o

Dokładnie tak jak ktoś napisał YouTube obsługuje tylko 2.1, co do gier musisz ustawić w grze ustawienia dźwięku przestrzennego lub 5:1 gdzieś tam powinna być taka opcja.

W panelu realteka trzeba ustawić wypełnienie głośnika.