Witam, poszukuje głośników 5.1 do kompa do 200 zł ale co do wyboru głośników to kieruje się przede wszystkim wyglądem i głęboki i potężnym basem, dopiero potem jakością dzwięku gdyż posiadam zintegrowaną karte dzwiękową. A poza tym nie jestem melomanem. Co polecacie ?
Według mnie nie powinieneś schodzić poniżej zestawu Logitech X-540. Być może są jakieś ciekawe głośniki w podanej przez Ciebie cenie, ale sporo takowych zestawów słyszałem, i żaden mnie nie zadowolił w kwestii wyważenia dźwięku i ogólnych wrażeń (a wymagający nie jestem). Logitechy kosztują około 220zł i szczerze je polecam (nie tylko dlatego, że sam je mam od wakacji, ale dlatego, ponieważ są bardzo dobre w swojej cenie).
Ciekawi mnie tylko, do czego chcesz zastosować zestaw 5.1 na zintegrowanej karcie? W grach teraz liczy się EAX 5.0, a jego supportu nie uświadczysz na wbudowanej karcie. Dźwięk Dolby Digital w filmach nie będzie odtwarzany, bo głośniki nie mają wbudowanego dekodera. Muzyka będzie upscalowana rzekomo do 5.1, ale żadnych efektów przestrzeni nie odczujesz, bo w każdym głośniku będzie lecieć to samo. Po prostu używając każdej aplikacji / gry / filmu tak na prawdę będziesz miał wciąż do czynienia z 2.1, tyle że… także z tylnych głośników. A to surround NIE JEST. Tak więc bez karty pokroju przynajmniej X-Fi albo Xonara (~200zł) za zestaw 5.1 się nie bierz. Chyba że chcesz szpanować znajomym
Co do basu - kup membrany 100cm i będziesz miał prawdziwy bas. Bo subach w głośnikach komputerowych możesz co najwyżej otrzymać jego namiastkę (zresztą nie wiem, co uważasz za bas - stopę, bit?). X-540 w każdym razie wydają najlepszy bas w tej klasie. Creative’y T6100 się chowają
ale logitechy to takie plastki sie wydaja i nie są zbyt ładne a poza tym krótkie kable maja
nic więcej nie polecicie ?
Chodzi Ci w końcu o wygląd czy o jakość? Czy o dwie rzeczy na raz? Bas? Wygląd? Kable? Jakość? Cena? Zdecyduj się
Ja tylko piszę, że nie ma sensu inwestować w 5.1, jeśli się nie będzie miało wsparcia od kompa dla tego dźwięku.
Plastikowe? A wskaż mi jakieś głośniki komputerowe, które NIE SĄ plastikowe Kable zaś mają aż zanadto długie, byś mógł je odpowiednio podłączyć. Bo chyba nie myślisz, że rozłożysz je po całym pokoju 5x5m? Wtedy to już nawet nie osiągniesz surroundu nawet na karcie dźwiękowej za 1000zł
np. Geniusy albo Microlaby
http://www.allegro.pl/item505131672_gen … 2000x.html
http://www.allegro.pl/item503808728_glo … _basy.html
chyba jednak wezmę te logitechy x-540. A co może cie o nich dokładniej powiedziec, czy bas jest głęboki, jak z mocą ? jak z jakością i wykonaniem ?
Ja mam X540 od trzech dni i jestem zadowolony. Trochę żałuję że nie dołożyłem do G51, ale dźwięk nie jest zły. Wszystko jest bardzo wysokiej jakości, a w grach sprawdzają się bardzo dobrze. Nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz xd
http://www.allegro.pl/item506257210_mic … c_730.html
osobiście bym wolał dozbierać do tych głośników
Hmm… Dokładnie to sobie poczytaj opinie na Ceneo Nie wiem, co Ci powiedzieć - dla mnie są bez zarzutu, a na pewno nieporównywalnie lepsze od Creative’ów A lub T. Do gier i filmów idealne, do muzy nieco mniej (choć oczywiście wszystko spada na łeb, na szyję, gdy jedziesz na zintegrowanej - tu faktycznie zdania sobie o X-540 nie wyrobisz).
Bas jak bas - jest nawet słyszalne 15Hz. Osobiście nie raz za bardzo tłuczą. Są mocne - sub ma niby 25W, choć bije zestawy typu mini-wieża o mocy nawet 2x60W (i nie ma tu przesady). Jakość i wykonanie - palstikowce, typowe na biurko dla młodego człowieka. Używam od wakacji i żadnych usterek.
Tylko znów się powtórzę - bez supportu od kompa w formie karty dźwiękowej te głośniki będą się zachowywać jak zestaw 2.1.
Te głośniki, do których linki podałeś, nazywasz “komputerowymi głośnikami 5.1”? Chyba masz poważny problem ze wzrokiem w takim razie
Chyba ty masz problemy, bo tam są komputerowe głośniki 5.1 w ostatnich 2 linkach, po za tym te dwa pierwsze zestawy stereo lepiej zagrają od Logitecha X-540
no a jaką byście polecili karte dzwiękową na pcie x 1 lub pci do zestawu 5.1 jak najtańszą ale abym odczuł różnice między integrą. Za pomoc będę wdzięczny
Tu nawet nie chodzi o różnice jakości pomiędzy nimi, bo każda karta stand alone będzie lepsza, od zintegrowanej. Tu chodzi o fakt, że trzeba mieć support dla dźwięku 5.1 w grach, filmach i muzyce. A żeby takowy był, trzeba trochę się pomęczyć z ustawieniami i trochę zainwestować. Oraz w sumie zmienić nawyki - koniec np. z filmami nie mającymi AC3 (wszelkie 700MB wersje do kosza ). Sam polecam to, co mam - SoundBlaster X-Fi Xtreme Gamer za ~240zł. Ew. Asus Xonar jest nieco tańszy. Zaś ze starszych to oczywiście SoundBlaster Audigy SE za ~70zł, ale on jest mocno przestrzały i nie wpsiera np. EAX 5.0 czy X-Fi Crystalizera albo upscallingu audio do 5.1.
Zastanów się tylko, do czego właściwie potrzebujesz 5.1.
Właśnie, w ostatnich dwóch linkach “Poza tym” nie są to głośniki stricte dla graczy. “Poza tym” nie rozumiem, co znaczy, że zestaw 2.0/2.1 “gra lepiej” od zestawu 5.1?
Czyli co, uważasz, że 5.1 to rozwinięcie stereo?
Nie chodzi o to że zestaw 2.0 jest lepszy od 5.1, tylko o to że akurat w tej cenie lepiej kupić porządny zestaw 2.0 niż średni zestaw 5.1 jakim jest Logitech X540, jak koniecznie zestaw 5.1 to lepiej dołożyć ok 150 zł i kupić Geniusy 5000/5005.
Autor tematu nigdzie nie napisał że te głośniki mają być do gier.
To ja się podłączę.
Jeżeli moja integra “wspiera” głośniki do 7.1 to czy załóżmy Geniusy 5005 będą fajnie na niej grały?
Moja integra: 7.1 High Definition Audio Realtek ALC889A
W moim przypadku mają być do gier i filmów.
ej jaką polecacie karte dzwiękową do 80 zł ? I koniecznie musi wspierać 5.1
Nie nazwałbym tych głośników, co podałeś “porządnym zestawem”, jeśli idziemy tymi kategoriami. Ale zgadza się - 5.1 jest do określonych zadań i tylko wtedy ich zakup ma sens. 2.0 powinny wystarczać. I tak, X-540 są średnie. Tylko powiedz mi, po co przeciętnej osobie od razu jakieś cudaki za więcej kasy, skoro one nawet nie wykorzystają tych tańszych? No wiesz, ja codziennie słyszę, że nie ma różnicy pomiędzy SD a HD, czy między bitrate MP3 128 a FLAC I oczywiście, że “lepiej dać więcej kasy”. Ale pytam - po co?
Autor zaznaczył, że chce zestaw 5.1. Tak więc do czego może chcieć - do muzyki? Do filmów z dźwiękiem stereo? Wywnioskowałem, że chodzi tu o gry.
Będą grały, ale nie fajnie Odradzam szczerze taki zestaw na zintegrowanej - nic z tego nie uzyskasz.
Dobra. Więc dołóżmy kartę w cenie do 150 zł. Jest sens dokładać do 5005 czy lepiej brać X540?
BTW: Nie jestem jakimś maniakiem jeśli chodzi o dźwięk. Teraz mam podłączone głośniki od wieży pod integrę, ale chcę usiąść pośrodku tych 5.1 i poczuć się jak w kinie
Tyle, że takim jakby kinie z grami
Szukam głośników do wszystkiego ale przede wszystkim do gier, i czy sb audigy 2 biędzie zauważalna różnica miedzy zintegrowana ?