Głośniki 5.1 nie gra subwoofer, problemy z konfiguracją

Witam wszystkich chcących pomóc,

na wstępie mam nadzieję i błagam ![-o<

Od długiego czasu posiadam głośniki 5.1 Creativa (nie mam pojęcia jednak jaki model, mają kilka lat, pudło już dawno zniknęło z domu) i używając ich na starym kompie przy podłączeniu do karty muzycznej soundblaster live! 5.1 (podłączana na PCI) nie było problemów większych (no może poza nie grającym głośnikiem centralnym)

Od czasu zakupu nowego kompa i używania zintegrowanej karty dzwiękowej nie mogłem za chiny sprawić, aby głośniki zagrały prawidłowo. Dzisiaj przy okazji czyszczenia kompa i montowania nowego dysku postanowiłem (pełen optymizmu i zapału) uporać się raz na zawsze z podłączeniem głośników, aby grały wszystkie 5.1 (po to w końcu płaciłem za nie pieniądze). Trochę pogooglałem i wydawało mi się, że dam radę. WSZYSTKO podłączyłem tak jak jest w instrukcji i teoretycznie poprawnie skonfigurowałem jednak nie działa jak powinno ;/ #-o

Robiąc test w Menedżerze Realtek: konfiguracja51.th.jpg

gra poprawnie głośnik przedni prawy, lewy, tylnie również i… subwoofer wydaje z siebie pomrók jakby słał dzwięk zza światów (rozpoznany jest jako głośnik centralny), a centralny głośnik gra jako rzekomy subwoofer.

Jeśli odłączę głosnik centralny to subwoofer gra jako subwoofer i jako głośnik centralny w obu przypadkach nie dając basu tylko taki zniekształcony przytłumiony dzwięk.

Płyta główna to MSI K9A2 CF, chipset AMD 790x, zintegrowana karta dzwiękowa ATI SB600

I teraz co już robiłem:

podłączałem kable zgodnie z oznaczeniami w instrukcji

gniazdainstrukcja.th.jpg

do kompa zgodnie z instrukcją wg kolorów:

gniazdakompa.th.jpg

i na subwooferze również wszystkie podłączenia, zarówno głośniki jak i kolory kabli się zgadzają:

gniazdasubwoofer.th.jpg

No i za nic w świecie nie mogę sprawić, aby to cholerstwo zaczęło działać ! Jedyne co mogę zrobić to jakoś poszachować podłączeniami i zrobić, żeby grały dwa głośniki i subwoofer dając normalnie bas, co też gra nieźle, ale przecież po to mam te 5 głośników, żeby wszystkie grały. Pomocy ludzie, przecież to musi się dać podłączyć :frowning: błagam niech się znajdzie ktoś, kto pomoże rozwiązać problem… ![-o<

Zastrzel mnie jak musisz ale muszę zapytać: ustawiłeś w Windows obsługę głośników na 5.1? Ale nie w menadżerze Realtek, tylko w ustawieniach dźwięku w panelu sterowania.

clipboard01tkv.th.jpg

Kolego wydaje mi się że masz zaznaczoną opcje zamień wyjście centralny/subwoofer :lol:

to jest taki przycisk “klucza” :wink:

@edit po za tym kolor zielony podłączamy również pod ten sam kolor a nie siwy tudzież szary :smiley: :o :lol:

odhaczyłem tę opcję z zamianą subwoofera i centralnego i centralny gra teraz normalnie, jednak subwoofer nadal buczy wydając dzwięk jakby zza siedmiu mórz ;/ a przy włączeniu muzyki po prostu nie ma basu… tak jakby ten głośnik niskotonowy pełnił funkcję zwykłego głośnika tylko był taki przytłumiony

co do podłączania pod kolory: zrobiłem to wg instrukcji, czyli “side surround” uznałem za być może głośniki przednie… po zmianie na zielone wejście w kompie żadnej różnicy odnośnie subwoofera. Wszystkie 5 głośników gra dobrze, ale basu nie ma a subwoofer wydaje ten charakterystyczny dzwięk #-o

proszę poratujcie… ![-o<

//edit: a jeszcze będzie meksyk jak nie będę potrafił przywrócić chociaż do poprzedniego stanu, kiedy grały dwa głośniki i subwoofer normalnie… to będzie porażka, głośniki do wyrzucenia :roll:

Subwoofer ma buczeć jak zza siedmiu mórz… W końcu to tylko bass jest. A muzykę masz raczej w trybie stereo, więc wątpliwe jest aby wykorzystywała 5.1 :] włącz film lub grę z dźwiękiem 5.1 i dopiero sprawdź czy wszystko gra.

wiem, już przerabiałem tematy googlając, że ludziom nie gra 5 głośników podczas odtwarzania muzyki i co to oni mają robić.

u mnie problem jednak wygląda zupełnie inaczej, nie chodzi o to, że nie grają wszystkie głośniki jak winamp leci, tylko nie ma basu. Subwoofer nie ma tak buczeć uwierz mi, bo wiem, jak grał wcześniej (jeszcze wczoraj przed rozkręceniem kompa) i podczas testu było go słychać tak jak inne głośniki tylko z mocnym basem. Teraz dzwięk jest przytłumiony i miałem tak podobnie zaraz po zakupie kompa nowego jak próbowałem podłączyć głośniki, jednak wtedy nie poradziwszy sobie z problemem ustawiłem jakoś 2.1 i bas był normalnie

wszystko jest podłączone tak jak powinno i pomimo tego nie chce grać ten woofer… jeśli macie jakichś kumpli audiofili to proszę popytajcie co z tym zrobić, przecież musi być jakieś rozwiązanie ;/ obecnie wyjeżdzam na tydzień do akademika, więc nie będę mieć możliwości testowania nowych rozwiązań, jednak będę bardzo wdzięczny za wszelkie nowe pomysły.

Nie wiem jak to u Ciebie jest, ale na swoim sprzęcie też na początku po podłączeniu sub w ogóle nie grał, nic, zero, kaput.

W opcjach karty dźwiękowej w moim przypadku jest zakładka: FlexBass i w niej włączam suba i ustawiam częstotliwość LFE Crossover Frequency, u mnie jest to 100Hz - dobrałem doświadczalnie, aby był jak najlepszy dźwięk.

wygląda to tak:

subb.jpg

bez włączenia tej opcji ni huhu, żadnego basu nie ma prawa być.

dzięki za sugestię, jednak z tego co sobie przypominam w opcjach realtek’a nie ma czegoś takiego raczej…

to co jeszcze zauważyłem, to używając regulacji dzwięki i basu, ustawiając ten ostatni na full muzyka gra jeszcze jako tako, chociaż nie tak jak powinna na pewno. W filmie z dzwiękiem stereo wszystko gra średnio-słabo raczej, a największa różnica ujawnia się w filmach z dzwiękiem AC3. Wszelkie dzwięki, trzaskanie drzwi, skrzypienie, śpiew ptaków, otoczenie ładnie gra na 5 głośnikach, natomiast mowa jest ledwo słyszalna i wydobywa się z subwoofera w ten własnie przytłumiony sposób (widocznie mowa sprzężona jest w jakiś sposób z basem, a przy braku prawidłowej pracy subwoofera mowy praktycznie nie słychać)

nic nie pomaga, a powoli kończą się opcje… ;\ niech to w morde #-o

//edit: spróbuję jeszcze ściągnąć najnowsze stery ze strony MSI jak będę w domu, ale wątpię, żeby to coś pomogło…

Dodane 17.03.2009 (Wt) 14:52

Czy na prawdę nie ma nikogo z fachową wiedzą, kto mógłby zdiagnozować problem ? ;/ już kiedyś założyłem temat odnośnie dźwięku tutaj na forum i też ostatni post był moim, bez rozwiązania problemu… przecież musi być jakieś rozwiązanie :roll: