Witam wszystkich chcących pomóc,
na wstępie mam nadzieję i błagam ![-o<
Od długiego czasu posiadam głośniki 5.1 Creativa (nie mam pojęcia jednak jaki model, mają kilka lat, pudło już dawno zniknęło z domu) i używając ich na starym kompie przy podłączeniu do karty muzycznej soundblaster live! 5.1 (podłączana na PCI) nie było problemów większych (no może poza nie grającym głośnikiem centralnym)
Od czasu zakupu nowego kompa i używania zintegrowanej karty dzwiękowej nie mogłem za chiny sprawić, aby głośniki zagrały prawidłowo. Dzisiaj przy okazji czyszczenia kompa i montowania nowego dysku postanowiłem (pełen optymizmu i zapału) uporać się raz na zawsze z podłączeniem głośników, aby grały wszystkie 5.1 (po to w końcu płaciłem za nie pieniądze). Trochę pogooglałem i wydawało mi się, że dam radę. WSZYSTKO podłączyłem tak jak jest w instrukcji i teoretycznie poprawnie skonfigurowałem jednak nie działa jak powinno ;/ #-o
Robiąc test w Menedżerze Realtek:
gra poprawnie głośnik przedni prawy, lewy, tylnie również i… subwoofer wydaje z siebie pomrók jakby słał dzwięk zza światów (rozpoznany jest jako głośnik centralny), a centralny głośnik gra jako rzekomy subwoofer.
Jeśli odłączę głosnik centralny to subwoofer gra jako subwoofer i jako głośnik centralny w obu przypadkach nie dając basu tylko taki zniekształcony przytłumiony dzwięk.
Płyta główna to MSI K9A2 CF, chipset AMD 790x, zintegrowana karta dzwiękowa ATI SB600
I teraz co już robiłem:
podłączałem kable zgodnie z oznaczeniami w instrukcji
do kompa zgodnie z instrukcją wg kolorów:
i na subwooferze również wszystkie podłączenia, zarówno głośniki jak i kolory kabli się zgadzają:
No i za nic w świecie nie mogę sprawić, aby to cholerstwo zaczęło działać ! Jedyne co mogę zrobić to jakoś poszachować podłączeniami i zrobić, żeby grały dwa głośniki i subwoofer dając normalnie bas, co też gra nieźle, ale przecież po to mam te 5 głośników, żeby wszystkie grały. Pomocy ludzie, przecież to musi się dać podłączyć błagam niech się znajdzie ktoś, kto pomoże rozwiązać problem… ![-o<