Głośniki 5.1 z kina domowego (Sony DAV-S880) do PC

Witam, w związku z tym, że miałem kino domowe bezużyteczne w dużym pokoju, postanowiłem użyć na swoim komputerze. Kino to Sony DAV S-880. Napiszę wszystko od początku co robiłem. A więc zakupiłem kable 2x chinch - jack:

5fbp.jpg

I podłączyłem w tym miejscu, jak widać na obrazku poniżej:

k4u2.jpg

(zwróćcie uwagę, że po prawej stronie też jest Audio-in, nie wkładałem tam), a czarny jack podłączyłem do zielonego portu jack na panelu tylnym.

A tak wygląda tył amplitunera (po lewej stronie w prostokątne wejścia poszły wszystkie kable od głośników):

wj40.jpg

Zainstalowałem sobie Realtek HD Audio, żeby sobie przetestować głośniki, wybieram 5.1 i cisza. W amplitunerze też spojrzałem i pokombinowałem ustawienia, które są następujące (pogrubione aktualnie ustawione):

Sound field:

• Hall

• Jazz Club

• Live Concert

• Game

• 2CH Stereo

• Auto Decoding

- Normal Surround

• Cinema Studio EX A

• Cinema Studio EX B

• Cinema Studio EX C

Function:

• Video 1

• Video 2

- Tuner

Band:

• FM

- Pro Logic II Normal Surround am /fm

Niestety, po załączeniu testowania w programie nie wydobywa się żaden dźwięk. Oczywiście przełączyłem z menu Konfiguracja głośnika na 5.1 Głośnik :

ajya.png

Dopiero później skapnąłem, że z tyłu amplitunera są jakby “tabelki” i należało przestawić w opcji Function na Video 1. Głośniki wydały dźwięk tylko dwa przednie głośniki, reszta cicho.

Kombinowałem i czytałem w internecie i doszedłem do wniosku, że potrzebny będzie kabel optyczny i podłączę do komputera. I tak oto zrobiłem.

Po podłączeniu optycznie nadal jest tak samo. Tym razem w Function musi być ustawione na Video 2 (jak pokazuje tabelka). Zniknęło mi z Realteka również menu głośników jak widać na poniższym obrazku. Mam tylko dwie zakładki Digital Output i Mikrofon.

sfh3.png

Zacząłem próbować kombinować z ustawieniem dźwięku i doszedłem do czegoś takiego:

o79u.png

Na lewym obrazku miejsca, przy których okienko jest zaznaczone ptaszkiem dźwięk się wydobywa, natomiast przy pustych okienkach nie ma dźwięku. I to jest problem, ponieważ posiadam kartę dźwiękową Realtek ALC892 Audio Codec i obsługuje DTS (chyba). Więc dlaczego do cholery nie odtwarza mi DTS?!

Link jak coś: http://www.realtek.c…nn=4ProdID=284

Chciałem sobie uzyskać dźwięk 5.1 w grach (Battlefield 4), lecz niestety, nie mogę. Dźwięk pochodzi taki sam ze wszystkich głośników, a na amplitunerze jest napisane Pro Logic II. Potem zacząłem się bawić w filmy. Pobrałem sobie z tego linku tylko pliczek http://maniootek.pl/…st-dzwieku-5-1/ AC3.avi. Na amplitunerze pojawił się mały napis [][] Digital, a dźwięk jest super, tutaj słychać wszystkie głośniki po kolei i czuć nawet różnicę! I pierwszy raz na amplitunerze się pojawił ten napis, a tak zawsze, nawet w grze to tylko Pro Logic II. przy innych testowanych odtwarzaczach musiałem trochę kombinować w ustawieniach, by osiągnąć 5.1. Ale jest, udało się. Tylko niestety, w filmach. Ale dlaczego nie mam w grze?

Może ktoś się znajdzie ekspertem w tej dziedzinie i będzie skłonny mi pomóc?

Jeśli nie masz w swojej karcie dźwiękowej cyfrowego wyjścia optycznego (OPTICAL DIGITAL OUT) to nie uzyskasz dźwięku przestrzennego na Twoim kinie domowym. W sposób jaki połączyłeś komputer z kinem pozwala jedynie na uzyskanie dźwięku stereo. W Twoim kinie brak wejścia analogowego do połączenia z komputerem - potrzebne byłyby trzy takie kable jack - 2 x cinch i odpowiednie wejścia w kinie, których brak. Widzę tylko OPTICAL DIGITAL IN.

:roll:

Widzę, że nie przeczytałeś do końca tematu. Przecież mam wejście optyczne w płycie głównej i połączyłem kablem optycznym.

Przepraszam - faktycznie nie przeczytałem do końca. #-o

Sprawdziłbym czy domyślnym urządzeniem do obsługi dźwięku jest Realtek Digital Output i czy w opcjach gier w jakich chcesz uzyskać dźwięk przestrzenny nie ma przypadkiem opcji wyboru jakiego urządzenia audio użyć i w jakim standardzie odtwarzać dźwięk (ale sądzę, że już to sprawdziłeś).

:roll:

No, domyślny jest Realtek Digital Output, a w grach ustawiałem, co było możliwe. W przypadku BF 4 miałem tylko 2 ustawienia. Ustawiłem na surround oraz kino domowe. Dźwięk jest stereo, a na amplitunerze jest napisane Pro Logic II.