Głośniki - 6.1 nie działają wszystkie w odtwarzaczach

Tak jak w temacie… Mam głośniki Creative 6.1, płyta muzyczna zintegrowana na płycie głównej ( Asus P5Q Deluxe ). Sterowniki zainstalowane oryginalne ze strony producenta specjalnie do tej płyty, czyli program SoundMAX BlackHawk. System: Vista Sp1

Mam problem… przejrzałem już google… :evil:

Otóż gdy naciskam na test głośników w tym całym programie grają wszystkie po kolei, każdy się odzywa. Nawet gdy w winampie czy innym odtwarzaczu podczas słuchania muzyki klikne test to również każdy głośniczek ładnie gra razem z muzyką puszczoną w odtwarzaczu. Natomiast gdy odpale po prostu Winampa czy jakiś film w media classicu czy czymś innym działają mi tylko dwa głośniki z przodu i subwoofer ! Co zrobić żeby działały wszystkie ?

Co już próbowałem:

• wchodziłem w pluginy w winampie i zmieniałem na wyjściu na mój sterownik, później restar i dalej nic

• podłączałem głośniki na wszystkie możliwe chyba sposoby do płyty… też nic, ciągle grają dwa

• reinstalowałem winampa, nic

• zainstalowałem specjalny plugin do głośników 5.1, chociaż że mam tą najnowszą wersję winampa która bez wtyczek powinna obsłużyć taki zestaw, też nic.

• głośniki w sterowniku są wszystkie włączone i na maksa podgłoszone

A jak wchodzę w test w tym sterowniku, chodzą wszystkie ! Szok. Co zrobić ?

Od kiedy to muzyki słucha się na 6.1 ? Wejdź w opcje programów i zmień w nich ustawienia dźwięku.

Od zawsze. Na starym kompie słuchałem, zainstalowałem tylko sterownik i mi wszystkie chodziły.

Zmieniałem w opcjach i jakoś też nie chodzą.

poszukaj w ustawieniach kodeku, zobacz też panel sterowania, dźwięk, głośniki i konfiguruj, ustaw tam na 5,1

W panelu sterowania też mam ustawione wszystko. A co ma kodek do tego ? Kodeki są do obrazu…