Głośniki Inspire a500 - problem


(Kruko12) #1

Witam.

Jakieś pól roku temu kupiłem głośniki inspire a500. Pamiętam, że coś tam nie działały wszystkie głośniki, ale korzystałem ciągle ze słuchawek, więc nie interesowało mnie zbytnio. Potem mi się słuchawki połamały, zanim kupiłem nowe to siedziałem na głośnikach i zobaczyłem, że tylko 1 działa i nie moge tego naprawić. Dałem głośniki na gwarancję. Dzisiaj je podłączyłem, ustawiłem 5:1 w panelu sterowania, ustawiłem 5:1 w sterownikach (Menadżer Realthek HD Audio). Włączam muzykę na youtube albo ściągniętą i mi działają tylko 2 górne głośniki. Podłącze np. 2 dolne do tych wejść co działają, to działają dolne, więc to nie wina głośników tylko jakby wejść do kabli.

Podczas gdy włączam test głośników (w panelu sterowania, zarówno jak i w sterownikach) to działają wszystkie.

Na pewno to nie jest problem zaktualizowaniu sterowników, bo próbowałem.

W czym może być problem ?


(Longhorn2009) #2

Problem jest taki, że słuchasz muzyki w stereo a masz głośniki surrond. Musisz włączyć opcje rozszerzenia stereo w sterownikach, o ile masz taką (nazwa może być inna).


(Kruko12) #3

Znalazłem w sterownikach coś takiego jak "Głośniki pełno-zakresowe" i głosniki surround.

Włączyłem ale nie pomogło.

W panelu sterowania też mam zaznaczone głośniki pełno zakresowe.

Oto zdjęcie do do sterownikow :

http://desmond.imageshack.us/Himg6/scal ... res=medium

To nie to i źle ustawiłem czy co ? Nie słyszałem nigdy o wirtualizacji czy rozszerzaniu stereo .

EDIT :

W sterownikach trzeba było zaznaczyć "wypełnianie głośnika" i wszystko działa.

Dzięki za pomoc, bo ja pewnie bym znowu im wysłał do gwarancji ^^

Jedyny problem, który pozostał, to że gdy daje głośność to od 90% zaczyna piszczeć, nie mogę dać na maksa.


(kamil_w) #4

To problem z kartą dźwiękową. Cudów nie wymagaj od zintegrowanej karty audio.