Kupiłem komputer HP Pavilion 15cw1
Potrafi czasami mocno przymulić ale co najbardizej irytujące to pracujący często wentylator - dziwne bo nawet nie mam odpalonych nie wiadomo jakich programów.
Żeby nie mieć tony śmieci z systemu, który daje producent zalecam pobranie Media Creation Tool for Windows 10, zrobienie pendrive instalacyjny i ogień- stawiasz system od 0.
100% bełkot…
Jak nie masz nic twórczego lub istotnego do dodania to lepiej nie pisz wcale.
W każdym razie @panicagaming podał jedno z rozwiązań, ale…
Jeśli komputer masz kupiony NOWY to obciążenie komputera i jego podzespołów (więc siłą rzeczy ich grzanie) mogą wywoływać wszelkie programy działające w tle. Często są to aplikacje producenta - dziesiątki różnego rodzaju asystentów czy aktualizatorów od - w tym przypadku - HP.
W skrócie bloat-ware.
Stawiając system od zera - jak radzi @panicagaming - na pewno przyniesie trochę korzyści:
zainstalujesz system w najnowszej wersji
przeinstalowanie systemu zajmuje mniej czasu niz wywalanie śmieciowego oprogramowania
Wprawdzie Windows sam w sobie również posiada trochę śmieci, ale jest to nieporównywalnie mniej niż w przypadku HP. No i możesz je odinstalować.
Innym rozwiązaniem jest ręczne odinstalowanie niepotrzebnych programów oraz zainstalwanie aktualizacji. Efekt taki sam jak powyżej przy czym zajmie wiecej czasu…
Jesli chodzi o samego laptopa…
Za podstawkę świetnie służy papierowy profil służący czasem za wytłaczanke do jajek
Audyt systemu… paramenty podzespołów / temperatury / prędkość wiatraków dodatkowe dane info o systemie.
w idle(czasie spoczynku np po uruchomieniu systemu nic nie robić i odczekać z pół do minutki aż załaduje wszystko wszystko bo proces ładowania komponentów zabiera sporo zasobów ale nie żeby aż tak komputer zamulał chociaż nie wiadomo co tam masz na wrzucane do auto startu)
w czasie pracy jak się mocno nagrzewa.
Jakieś logi z FRST by sie przydały temperatury z HWinfo, Sprawdzić obciążenie procka/RAM
Co do zamulania to jeszcze można by sprawdzić dysk i ramy.
Nie wiem kiedy kupiłeś tego lapka ale zawsze możesz wymienić na inny egzemplarz podając ten jako wadliwy jeśli to będzie przypadłość tego modelu w każdym egzemplarzu możesz żądać zwrotu gotówki lub wymianę na kompletnie inny laptop innej firmy.
Mam nadzieje że nie kupiłeś lapka w jakiś badziewnym sklepie ogólnej elektroniki typu x-kom
Często lewe sklepy mogą ci dać uszkodzony egzemplarz po innym kliencie co skarży się na wady techiczne z myślą że 2 klient to łyknie i go też nie odeśle…
Kupiłem komputer razem z Windowsem. Czy i w jaki spsoób można uzyskać klucz licencyjny do Win10. ROzumiem, że aby zainstalować od nowa przy użyciu MCT4W10 potrzebuję takiego klucza?
W przypadku laptopa w 99% nie potrzebujesz znać, preinstalowany przez producenta laptopa system jest wpisany w BIOS. Z desktopami czasami tak nie jest.