Główny ekran, a dwa monitory

Witam

Chciałbym się zapytać jak ustawić główny ekran jako mój monitor podłączony przez port VGA, bo teraz windows wykrywa jako główny ekran telewizor podłączony przez kabel HDMI. Próbowałem w opcjach “rozdzielczość ekranu” ale nie wiem jak to dokładnie zrobić :frowning:

Z reguły klikasz na ekran który ma być główny, i wybierasz opcje “Domyślny monitor”, teraz zalezy od systemu, w Windows XP dajesz Właściwości na pulpicie, przechodzisz do zakladki ustawienia, i tak szukasz, a w Windows 7 dajesz na pulpicie prawym i rozdzielczość ekranu, i tak ustawiasz, Vista - preferencje i jak sie okno otworzy to na samym dole ustawienia ekranu ja dobrze pamiętam.

Ewentualnie prościej użyć oprogramowania od karty graficznej, zależy jaką masz, jak NVIDIA do dajesz prawym na pulpicie i wybierasz “Panel sterowania NVIDIA” jak AMD Radeon, to prawym i Catalist Control Center, jak Intel to prawym i Właściwości grafiki i tak wszystko masz w obrazkach pokazane który główny, który dodatkowy.

Niemal tak samo radziłem w poniższym temacie.

jak-przerzucic-gre-drugi-monitor-t515213.html

Chodzi mi o ustawienie ekranów w Windows 8. I chcę to zrobić za pomocą samego Windowsa bez ingerencji programów producentów kart graficznych…

W Windows 8 podobnie jak w Windows 7, wchodzisz w kafelek Desktop i prawym na tapecie i rozdzielczość ekranu, klikasz na monitor komputera i na dole jest opcja aby on był głównym monitorem

Niestety jak klikam na drugi monitor to ta opcja jest niedostępna (na szaro).

Wciśnij WIN + P, następnie wybierz tryb np. Duplikuj a następnie w Personalizuj ustaw który ekran jest pierwszy a który drugi.

Oki tak zrobiłem i jak tak ustawiłem to ustawiła mi się na obu rozdzielczość 1280x720 , zresztą gdzie ja mam to dokładnie ustawić ? jak wchodzę na Personalizuj to pojawiają mi się kompozycje, natomiast jak wchodzę na rozdzielczość ekranu to nadal nie widzę takiej opcji jak ekran główny…

Czy może mi to ktoś wyjaśnić krok po kroku?

1 monitor - http://scr.hu/2d4/s71mw

2 monitor - http://scr.hu/2d4/152sl

tak jest u mnie :wink: bez problemu mogę zmieniać który ekran ma być głównym

Problem rozwiązany - zamiast duplikuj musiałem ustawić “rozszerz” i wtedy mogłem wybrać jaki ekran ma by główny :wink:

Mimo wszystko dzięki za pomoc :wink:

PS: Jak ustawić by dźwięk wychodził z monitora jeśli mam na monitorze włączony np. jakiś film? Bo obecnie wszystkie dźwięki lecą przez TV ? :wink:

W ustawieniach Audio (Urządzenia do odtwarzania) zmień domyślne urządzenie z HDMI na Głośniki. Jak będziesz chciał film na TV przełączysz odwrotnie.