Chciałbym się zapytać jak ustawić główny ekran jako mój monitor podłączony przez port VGA, bo teraz windows wykrywa jako główny ekran telewizor podłączony przez kabel HDMI. Próbowałem w opcjach “rozdzielczość ekranu” ale nie wiem jak to dokładnie zrobić
Z reguły klikasz na ekran który ma być główny, i wybierasz opcje “Domyślny monitor”, teraz zalezy od systemu, w Windows XP dajesz Właściwości na pulpicie, przechodzisz do zakladki ustawienia, i tak szukasz, a w Windows 7 dajesz na pulpicie prawym i rozdzielczość ekranu, i tak ustawiasz, Vista - preferencje i jak sie okno otworzy to na samym dole ustawienia ekranu ja dobrze pamiętam.
Ewentualnie prościej użyć oprogramowania od karty graficznej, zależy jaką masz, jak NVIDIA do dajesz prawym na pulpicie i wybierasz “Panel sterowania NVIDIA” jak AMD Radeon, to prawym i Catalist Control Center, jak Intel to prawym i Właściwości grafiki i tak wszystko masz w obrazkach pokazane który główny, który dodatkowy.
W Windows 8 podobnie jak w Windows 7, wchodzisz w kafelek Desktop i prawym na tapecie i rozdzielczość ekranu, klikasz na monitor komputera i na dole jest opcja aby on był głównym monitorem
Oki tak zrobiłem i jak tak ustawiłem to ustawiła mi się na obu rozdzielczość 1280x720 , zresztą gdzie ja mam to dokładnie ustawić ? jak wchodzę na Personalizuj to pojawiają mi się kompozycje, natomiast jak wchodzę na rozdzielczość ekranu to nadal nie widzę takiej opcji jak ekran główny…