GMail, a sposoby zabezpieczenia konta

Używałem GMaila przez ponad 10 lat. Stwierdziłem, że założę sobie nowy adres, a stary usunę bo trochę spamu przychodziło, ale zamiast tego założyłem pocztę gdzie indziej, planuję wrócić do GMaila, ale mam pytanie odnośnie sposobów zabezpieczania konta.

Posiadanie drugiego adresu do przywracania jest dla mnie niewygodne i wolałbym podać numer telefonu. Czy po podaniu numeru telefonu dla Google dostawaliście jakieś telefony z reklamami czy coś w tym stylu. Przeczytałem, że Google weryfikuje raz na jakiś czas czy numer telefonu czy wciąż jest aktywny, ale czytałem komentarze na stronach, że ludzie dostawali czasem po cztery razy na miesiąc jakieś smsy od nich. To by numer był aktualny leży w moim interesie nie Google bo to ja będę chciał przywracać może konto. Czy w ustawieniach Google można wyłączyć opcję weryfikacji numeru co jakiś czas?

Ponadto 10 lat temu było można ustawić pytanie pomocnicze, pamiętam, że rok temu nie widziałem tego w opcjach. Czy jest taka możliwość, a jeśli nie to czym są pytania ochronne opisane tutaj?

Jeśli nie zabezpieczę konta w żaden sposób to GMail może mi zablokować dostęp jeśli zaloguję się z innego miasta? Czy podawanie prawdziwego imienia i nazwiska w trakcie rejestracji jest bezpieczne bo dajmy na to Google zablokuje mi dostęp do konta jeśli nie zabezpieczę go, dostępu nie uzyskam, a imię i nazwisko zostanie.

Możesz. Jest telefon. Co do logowania to jak włączysz weryfikację dwuetapową to wtedy podczas logowania dostaniesz na telefon kod który trzeba będzie wpisać.
Możesz też, jak włączysz, logować sie telefonicznie korzystajac z potwierdzenia które gmail wysle na twój telefon.
Na pomocniczy numer dostaniesz równiez info jesli będziesz się logował z innego urzadzenia niz te z którego załozyłeś konto. Inny komputer, telefon ,tablet.
Wejdz na stronę gmaila tam dokładnie poszukaj co cie interesuje

Nie chcę weryfikacji dwuetapowej. Chcę po prostu się zabezpieczyć na wypadek jeśli Google zablokowało by mi konto gdy zaloguję się z innego miejsca - o ile może to zrobić. Chodzi mi o to czy jest w opcjach możliwość wyłączenia okresowej weryfikacji numeru telefonu przez google. Żeby nie przysyłał mi smsów z linkami ani nie wysyłał sam z telefonu. Ponadto czy Google nie rozsyła numeru partnerom w celach reklamowych? Najchętniej skorzystałbym z opcji pytania pomocniczego, ale ona chyba nie jest już dostępna, a jeśli nie jest to czym są pytania ochronne.

Weryfikacje dwuetapową sam włączasz o ile chcesz. Ustawienia dotyczące pomocniczego telefonu też. Jeśli to drugie będziesz miał włączone dostaniesz na komórkę info jesli będziesz się logował z innego urządzenia. Jeśli to będziesz ty wtedy nic nie robisz. Będzie to także pomocne przy problemach z logowaniem. Czasem moze sie przydać z odzyskiwaniem konta. Niepoprawnie parę razy podałeś hasło wtedy Gmail blokuje konto i wysyła ci o tym info. Przechodzisz wtedy procedurę odzyskiwania konta gdzie twój telefon odgrywa dużą role. Możesz tez jako pomocniczy ustawić inny adres email. jęsli chodzi o pytanie pomocnicze to nie widze tego w ustawieniach ale moze przeoczyłem.