Gmail i własna domena

Witam,

Mam nadzieję, że temat podpinam pod dobry dział. Jakby co proszę o przeniesienie.

Podpoiłem własną domenę pod Gmail aby mieć mejla w swojej nazwie — zastosowałem się do instrukcji z http://tinyurl.com/jcfjeeu

Wszystko działa natomiast zauważyłem taką przypadłość: Ktoś wysyła do mnie mejla o 10:00 a ja go dopiero dostaje o 11:00 lub później ,  ja wysyłam komuś mejla o 10:00 i adresat otrzymuje też go z dużym opóźnieniem ---- (godziny które podałem są całkiem przypadkowe, na cele przykładu)

Co może być powodem takich opóźnień ?

Dodam, że jak zaloguje się bezpośrednio na serwer na którym mam założoną skrzynkę i wyślę z niego maila to przechodzi błyskawicznie. Tylko przez Gmail tyle to trwa.

Jaki to serwer poczty?

Podejrzewam, że w gMail masz tak, że te wiadomości które wysyłasz i odbierasz są tak naprawdę nadawane i odbierane przez protokoły POP3/IMAP/SMTP.

Zrób to jak biały człowiek, zainwestuj równowartość browara i skorzystaj z GAFW czy jak to się obecnie nazywa G Suite.

Jeśli odbiera, to znaczy, że masz wszystko ustawione prawidłowo.

Darmowe skrzynki mają różne przypadłości - na innych, polskich, zdarzają mi się podobne sytuacje.

Cóż poradzić?