Od miesięcy w folderze spam, dostaje rosyjskie wiadomości email. Oczywiście nie otwieram takich wiadomości. Dziś, jedna z takich wiadomości, trafiła do głównej skrzynki odbiorczej.
Miał ktoś podobny przypadek?
Napisałem, usuń spam ze skrzynki Gmail. I zrób ustawienia fabryczne telefonu. Może przez jakąś apkę zainstalowaną na telefonie idzie ten spam na Gmailu.
Aha, ustawienia fabryczne telefonu. Nie, taka opcja odpada.
Ale i wbudowana poczta od Samsunga w telefonie, przyjmuje ruskie wiadomości do folderu spam.
A oczyść pamięć obu apek do twojej poczty w aplikacje, konkretna apka i oczyść pamięć. I zaloguj się ponownie, gdzie to będzie wymagane. I sprawdź czy nadal ruskie przychodzą.
Otwórz w przeglądarce i sprawdź co to i od kogo. Tylko nie klikaj w linki czy załączniki.
Przywracanie aplikacji (która tylko pobiera dane z serwera) nie usunie twojego adresu z ich bazy danych.
Nie mniej, jestem prawie pewien że adres email już przeszedł przez nie jedne szemrane ręce dlatego najlepiej jest założyć nowy a o tym zapomnieć.
Ja na takie serwery spamujące często wypróbowuje sobie różne exploity i ataki
Jeden taki był bardzo uporczywy i jakimś cudem udało mi się na nim uzyskać reverse shella i dał mi spokój ^^ - tzn. trochę z moją pomocą.
U mnie jakieś na serwery wbiło i mailem wysyłało sms-y do Amerykanów w sieci AT&T - najgorzej że nie wiem czy się samo usunęło lub jaką lukę użyło do odpalenia się.
Oprócz języka i domeny jest jakaś reguła w tych wiadomościach? Możesz sobie zrobić filtr w gmail by takie wiadomości od razu leciały w kosmos. Można blokować konkretne adresy e-mail, ale pewnie to walka z wiatrakami, bo co chwila piszą z innego adresu.