Postanowiłem przeskanować komputer w obawie o zainfekowanie go w wyniku swojej nieuwagi. Klikając w link zamieszczony na FB z rozpędu kliknąłem w przycisk OK przy popularnych reklamach o jakiejś nagrodzie, która wyskoczyła mi w trakcie przeglądania internetu. Mądry ja, chcąc zobaczyć/upewnić się co to było, kliknąłem ponownie w link, który tym razem nie chciał się otworzyć
Stąd od razu postanowiłem przeskanować komputer Kasperski TDSSKiller i GMERem. Ten drugi nie dokończył skanowania mimo dwukrotnej próby.
Obawiam się, że zainfekowałem w ten sposób komputer z którego korzystam do spraw dla mnie ważnych.
Pomóżcie mi sprawdzić czy nie złapałem jakiegoś złośliwego oprogramowania.
Dzięki
Witaj.
Na pierwszy rzut oka nie widać infekcji.
Zwróciłem uwagę na próbę uruchomienia pliku, pojawia się błąd w Dzienniku Zdarzeń
D:\Pobrane\02lt0mmh.exe
Czy to jakaś instalka? Bo trudno odszyfrować
Jeśli nie znasz, to wyślij na VirusTotal
Zacznijmy może od ADWCleaner i MBAM
- Pobierz ADWCleaner
- Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść - Wklej plik wynikowy po restarcie.
- Pobierz MalwareBytes MBAM
- Zamknij wszystkie aktywne programy i przeglądarki.
- Zainstaluj MBAM, zaznacz na końcu, aby uruchomił się po zakończeniu instalacji.
- Po uruchomieniu rozpocznij skanowanie, po przeskanowaniu oczyść to co znajdzie, wklej plik wynikowy.
Ten plik 02lt0mnh.exe to jest instalka GMER
MBAM i ADWCleaner nic nie znalazły.
Czy mogę coś jeszcze zrobić na wszelki wypadek?
Sprawdź ustawienia Powiadomień w Chrome, czy nie wskoczyły Ci jakieś niechciane strony
MBAM możesz odinstalować.
Zastosuj DelFix Zaznacz Remove disinfection tools i kliknij Run.
ADWCleaner i MBAM używaj sporadycznie. Czy też w razie draki
Gdybyś coś złapał i pojawi się po skanowaniu MBAM lub ADWC, to umieść pliki wynikowe i dodatkowo wykonaj skan FRST
Załóż nowy temat z plikami
Pozdrawiam serdecznie
Miałeś racje. Była ta strona w powiadomieniach Dzięki wielkie za pomoc. Będę spał spokojniej.