Serdecznie witam
Mam chyba naiwne pytanie, ale nie znalazłem w internecie informacji.
Niektóre obudowy mają na froncie 1 port USB 3.0, a niektóre mają dwa takie porty… Te z dwoma portami mają wtyczkę żeńską 19 pin i jest O’K,
płyta główna ma 1 gniazdo 19 pin obsługujące 2 porty USB 3.0, i teraz moje pytanie: jak wykorzystać w pełni dwu portowe gniazdo na płycie, jeśli obudowa ma 1x USB 3.0 na froncie
i jaka jest końcówka kabla od portu USB 3.0 od obudowy,
która ma na froncie jeden port USB 3.0.
Dorobić na froncie dodatkowy otwór, zamontować podwójne gniazdo USB i podłączyć do płyty głównej.
Zaś poważnie rzecz ujmując - większość obudów z którymi miałem do czynienia, posiadające tylko jeden port USB 3.0, miały po prostu długi przewód zakończony wtykiem typu A, który podłączało się pod wyjście USB na tylnym panelu.
Dzięki za info Veers.
Ale czy to jedyne wyjście? tzn. przenieść port z tyłu płyty na przód obudowy ? Portów nigdy za wiele … A może jest jakaś przejściówka, żeby wykorzystać w pełni gniazdo dwu portowe USB 3.0 na płycie głównej? np. wtyk żeński 19 pin do płyty a z drugiej strony dwa wtyki typu B, w sumie taki rozgałęziacz Y, albo z jednej strony wtyk żeński 19 pin a z drugiej dwa wtyki męskie 19 pin taki byłby najlepszy, taki mnożnik gniazda męskiego19 pin. Proszę o poradę
Są przeróżne wynalazki, najbliższy temu o czym piszesz jest taki:
jednak zdecydowanie byłbym za takim rozwiązaniem, i drobną modyfikacją przodu obudowy
Dziękuję Veers za cierpliwość.
Są przeróżne wynalazki, ale jak to jest z tymi obudowami, mam na myśli porty USB 3.0. Jeśli Są dwa porty na froncie to mają kabel z końcówką 19 pin żeńską, a jak jeden port to wtyk typu “A” do wyprowadzenia na tył obudowy?. Bo z portami USB 2.0 sprawa jest prosta, są kable 9 pin i się podłącza do płyty i jest O’K. Chcę kupić obudowę np. Zalman Z1 (ZM-Z1) 1x USB 3.0 + 2x USB 2.0 lub Chieftec CT-01B-OP (CT01BOP) do płyty B250 (z tym chipsetem są tanie) z jednym podwójnym portem USB 3.0, ale nie wiem jak to jest z obudowami. Dokładnego opisu nie ma, a nie chcę kupować w ciemno. Może kupić obudowę z 2x USB 3.0 na froncie, ale które z nich mają wtyk 19 pin, a które wyprowadzenia na tył obudowy? W necie nie ma informacji na ten temat. Proszę o pomoc bo już jestem b. zmęczony moją niewiedzą. Są płyty z 2x gniazdo USB 3.0 na 4 porty ale są drogie.
Z podziękowaniem
salinger
Obudowę Zalmana ZM1 znam, bo nie raz jej używałem do składania biurowych komputerków. W tej obudowie spotkałem się z dwoma rozwiązaniami: pierwszym - które już opisałem, oraz drugim (nowszy wypust chyba) - w którym pojedynczy port USB 3.0 podłącza się do 19 pinowego portu na płycie głównej. Po mijając kwestie USB 3.0 - nie polecam ci CT-01B.
Jeżeli zależy ci na taniej, solidnej obudowie z dwoma portami USB 3.0 - to moim zdaniem powinieneś skupić się na Corsair Carbide 100R lub SilentiumPC Regnum RG2. Jeśli potrzebujesz więcej portów USB (2x2.0 + 2x3.0), to chyba najlepszym wyborem byłaby Sharkoon AM5 lub SilentiumPC Gladius M35.
Możesz również dokupić panel z USB 3.0 i wtedy będziesz miał 2 porty na froncie obudowy,minus taki że to jednak wydatek.
Są również obudowy,które mają wyprowadzone 2 złącza USB 3.0 i 2 USB 2.0,np Cooler Master 690 III.
Dzięki Veers, Dzięki Enzo1
Chcę usystematyzować sprawę obudowy.
- wysokość do 43 cm dlatego skłaniam się do mini/mikro tower np. Chieftec CT-01B-OP (CT01BOP) lub podobna, ale mi ją odradzają (?)
- potrzebne 3x zatoki zewn. : napęd optyczny, kieszeń na dysk wymienny, reg. wentyli, entual. dodatkowe porty USB i lub inne czytniki.
- najlepiej wbudowane 2x USB 3.0 i 2xUSB 2.0.
- szerokość pow 18 cm (układanie kabli za tacką).
5.głębok. pow. 40 cm żeby nie było ścisku - montaż bez narzędzi wskazany.
- gdyby były wbudowane reg.wentyli o’k odpada kupno panelu.
- chcę być pewny co do kabli od portów USB 3.0 że są podpinane do laminatu płyty a nie wyciągane na tył obudowy, tu tkwi chyba problem !!!
Zobacz tą obudowę,https://www.morele.net/obudowa-cooler-master-n200-nse-200-kkn1-584078/?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral
W obudowach mATX ciężko będzie aby spełniała wszystkie Twoje wymagania,zdecydowanie prędzej znajdziesz to w obudowach ATX.
Co do pkt 7 to Zalman stosował takie rozwiążanie że USB 3.0 z frontu było podłączane do tylnego panelu.
5.05.2018 r
Dzięki Veers
Zalman ZM1 nie jest zły chociaż ma tylko 1xUSB 3.0, ale jak się upewnić że ma wtyk żeński 19pin
to samo tyczy się innych obudów z 1xUSB 3.0. Masz jakiś pomysł ? i dlaczego odradzasz mi chiefteca